Kakve to cajke zapravo slušaju Hrvati?

Foto: Press

Istočnjačke lake note i stihovi za lomljenje čaša u pijanoj ekstazi - folk je krajem 90-ih (nakon "propadanja" rock'n'rolla) došao u Hrvatsku kao "zabranjeno voće", a sad je dio mainstreama. To pokazuje i pet punih Arena Aleksandre Prijović. 

Pjevačica je uspjela nadmašiti i Lepu Brenu koja je 1988. godine održala četiri koncerta u Ciboni pred 20.000 ljudi. Nazivaju je fenomenom.

Bitna je rima

Fenomen su i same cajke, odnosno turbo folk. Samo pročitajte stihove nekih cajkaških pjesma...

"Da li bi plakao, ode ti ribetina Ili bi slavio? Pukla je kučketina. Da li bi priznao kol'ko si me voleo? Slobodno laži, ma važi" (Milica Pavlović - Kučketina)

"Mogla bih da provedem noć u ćeliji, da li bi za nijansu bio zreliji? Da cigarete usred noći donosiš, kažu da kriva sam, a ti se ponosiš" (Tea Tairović - Daj daj)

"O Bože, kakva greota, (ooh) malo je devet života, (ooh) kad voliš idiota" (Aleksandra Prijović - Devet života)

"Ove ću noći ja da budem tvoja lajna, ti budi moja tajna jer rade nam se mega noćas dva jaka ega" (Jelena Karleuša - Benga)

Cajke se slušaju po kafićima, klubovima i diskotekama, trešte iz automobila, a Hrvatska ima i Extra FM, radio postaju posvećenu cajkama, kao i komercijalnu televiziju posvećenu cajkama, ExTRA TV. Koncerti folk (dodaj prefiks) izvođača diljem Hrvatske su puni. Mladi Hrvati obožavaju cajke i toga se više ne srame.

"O ukusima se ne raspravlja i to je to. Mislim da nama mladima ne predstavlja problem što je to srpska muzika. Većina srpskih pjevača koje mi slušamo došla je do tridesetih godina, znači ni oni nisu zapravo proživjeli rat i mislim da smo to ostavili po strani i da je za nas muzika - muzika, nebitno ih koje zemlje dolazi", rekla je nedavno jedna studentica za HRT. 

Kakve to "cajke" Hrvati najviše vole?

No, kakve to "cajke" Hrvati zapravo slušaju? Govoreći o fenomenu narodnjaka u Hrvatskoj, razgovarali smo s jednom pjevačicom narodne glazbe iz Zagreba, Samantom Malkoč (34).

"Prije svega čestitala bih Aleksandri Prijović na ovako velikom uspjehu. Sve je svojim radom, upornošću i naravno neizbježnim talentom zaslužila. Takve uspjehe i karijeru bih svakom poželjela, pa i sebi. Bila sam na koncertu i bilo je zaista predivno, takvu pozitivnu energiju na jednom mjestu nisam dugo doživjela", rekla nam je na početku razgovora.

Samanta smatra da je folk u Hrvatskoj oduvijek prisutan, a da je "moment Aleksandre Prijović regionalni fenomen". 

"Mislim da nije pitanje folka ili nekog drugog žanra već je ona doista posebna i drugačija", nahvalila je Samanta Aleksandru za koju tvrdi da ima emociju i karizmu. Malkoč tvrdi da je srpska pjevačica karijeru gradila na "zdravim temeljima i vrijednostima".

"S obzirom na to da ja nastupam i u Srbiji, a iz Hrvatske sam, mogu reći da koliko je privlačan folk u Hrvatskoj, toliko su hrvatski izvođači i muzika privlačni u Srbiji", komentirala je. Samanta kada nastupa izvodi i pjesme hrvatskih izvođača poput Nine Badrić

"Tu su i ostala imena poznatih hrvatskih estradnih umjetnica i umjetnika, tj. njihovih pjesama koje se nalaze na mom repertoaru i repertoaru mojih kolega i kolegica", kazala je i dodala da "glazba spaja ljude". 

Ne smatra da folk "degradira hrvatsku kulturu".

"Svako ima pravo da bira i sluša muziku koju voli. Nema razloga da se folk prestane slušati, uvijek će se slušati, bitna je samo kvaliteta", zaključila je.

Što je zapravo "cajka"?

Pod pojmom cajke u hrvatskom javnom prostoru obuhvaćena je svaka vrsta glazbe koja ide od izvorne narodne glazbe s područja Srbije do najnovijih žanrova poput trapa. Prva cajka bila je pjevačica Svetlana Miljuš koja je još šezdesetih otpjevala pjesmu Cajka iz Novog Sada te tako zaradila svoj nadimak Cajka. No, to nije turbofolk.

Turbo folk, u najužem smislu riječi, definira glazbu koja kombinira disko ritam i melodiju koja je preuzeta iz srpskih narodnih pjesama. Glavni nositelj melodije u turbo folk pjesmama je vokal, a melodije su većinom napisane u molskim ljestvicama. Izvođači ih izvode uz melodijske ukrase, a od instrumenata prevladavaju harmonika, flauta i limena puhačka glazbala.

"Folk je narod. Turbo je sustav ubrizgavanja goriva pod tlakom u cilindar motora s unutarnjim izgaranjem. Turbo folk je gorenje naroda. Turbo folk nije glazba. Turbo folk je miljenica masa. Pobuđivanje najnižih strasti kod homo sapiensa. Turbo folk je sustav ubrizgavanja naroda. Ja nisam izmislio turbo folk, ja sam mu dao ime", rekao je jednom prilikom Rambo Amadeus.

Glazbeni val koji spaja hip hop i turbo folk - folk trap

Danas pak na regionalnoj glazbenoj sceni vlada folk trap, koji veoma dobro prolazi i u Hrvatskoj. U tekstovima Bube Corellija i Jale Brata promovira se i veliča isti način života kakav je bio popularan u zlatnom dobu turbo folka u Srbiji. Njihovi stihovi puni su love, luksuznog života, brze zarade...

"A ja zalizan ko talijan, rolam blunt i partijam
Nije zima al' skijam, jahta, Antalija
Vrat sav mi sija dok miriše na Kilian
Hajde, reci mi čija si jer si mi fantazija..."

"...Mama, I'm a criminal, I'm a criminal
A ja neću minimal, neću minimale"

Buba i Jala počeli su kao underground reperi u Sarajevu, a otkako su se spojili, haraju trap scenom. Osim pjesama i albuma zajedno su osnovali i diskografsku kuću Imperia. 

Međutim, ono po čemu su još poznati (kao i brojni drugi pripadnici ovog žanra) su koketiranja s kriminalom. Godine 2019. je Corelli osuđen na godinu dana zatvora zbog trgovine narkoticima. Njega i Almira Bozaliju sud je teretio da su od prosinca 2014. do lipnja 2015. godine kao članovi organizirane grupe nabavljali i prodavali hašiš, amfetamin i kanabis na području Kantona Sarajevo.

Godine 2021. su se njihova imena spominjala uz vijesti o prijetnjama njihovoj bivšoj suradnici Senidi Hajdarpašić.

Što pjeva Aleksandra Prijović?

A ono čijem žanru pripada Aleksandra Prijović je zapravo pop folk. To je žanr koji se razvio u Srbiji 2000-ih. Nastao je postepenim napuštanjem turbo folk zvuka i tema i sve većim okretanjem glazbenim tokovima Zapada.

Trend je pokrenula pjevačica Indira Radić koja je za album Zmaj iz 2004. godine otpjevala pjesme u kojima se osjećao veliki utjecaj pop muzike. Toj, nešto "ublaženoj verziji folka", pripadaju Seka Aleksić, Dara Bubamara, Tanja Savić... I upravo je to ono što, sudeći prema rasprodanim Arenama, najbolje prolazi u Hrvatskoj.

Pročitajte više