Kandidati za Oscare samo na velikom ekranu?

SVI VEĆI hollywoodski studiji najavili su ovih dana prestanak svoje dugoodržavane prakse slanja videovrpci i DVD-a s filmovima koji konkuriraju za Oscare glasačima Akademije filmskih znanosti i umjetnosti kako bi izbjegli piratstvo.

Američka filmska udruga (MPAA), organizacija koja predstavlja veće filmske studije, tvrdi da su se njezini članovi, posebna odjeljenja i DreamWorks SKG - koji nije član - usuglasili da će tu praksu ukinuti ove godine.

Ovaj je potez odgovor na sezonu Oscara 2002/2003. kad je nekoliko filmova na video-vrpcama i DVD-u kopirano i pojavilo se u prodaji na crnom tržištu u azijskim državama i na Internetu.

To je izazvalo velike neugodnosti američkoj filmskoj industriji koja se godinama bori protiv ilegalnog kopiranja video-vrpci, a trenutačno radi na tome da slomi rastuće digitalno piratstvo na Internetu.

Jack Valenti, dugogodišnji izvršni direktor MPAA-a, rekao je da je borba protiv digitalnog piratstva na Internetu njegov najveći prioritet trenutačno.

Akademija filmskih znanosti i umjetnosti koja dodjeljuje Oscare ističe kako nema ništa sa sustavom slanja filmova njezinim članovima.

"Mi smo uvijek pozivali naše članove da idu gledati filmove na velikom ekranu, kao što je i predviđeno, te da donose svoje sudove o ostvarenjima postignutima na filmu takvim gledanjem, a ne glasovanjem utemeljenom na gledanju na televizijskom ekranu".

Šefovi nekih studija su vrlo zabrinuti da bi besplatno prebacivanje digitalnih filmova na Internet moglo postati rašireno kao što je slučaj s glazbenom industrijom te da će zarada na kinoblagajnama početi padati, što bi uzrokovalo smanjenje radnih mjesta i pad filmske industrije općenito.

Među nekim šefovima filmskih studija postoji bojazan da bi filmska produkcija i distribucija mogli u potpunosti prestati postojati.

No, odluka o zabrani slanja video-vrpci i DVD filmova glasačima Akademije izazvala je bijes neovisnih filmaša, koji gaje nade prema Oscarima. Naime, oni financiraju filmove s manjim proračunima i umjetničke filmove koji se prikazuju u manjem broju kinodvorana tako da ih vidi manje članova Akademije.

Oni će se možda morati povinovati novoj zabrani, ali to će umanjiti njihove izglede za Oscara.

Valenti je kazao kako će umjesto slanja videovrpci i DVD-a studiji iz MPAA povećati broj prikazivanja u kinodvoranama kako bi svi članovi Akademije filmskih znanosti i umjetnosti mogli vidjeti filmove.

Pročitajte više