Kao podrška različitosti: Jeste li danas obuli rasparene šarene čarape?

Foto: Shutterstock/Ivan Gudić

DANAS je Međunarodni dan osoba s Downovim sindromom.

Taj datum, 21. ožujka, odabran je kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma. Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa na današnji dan pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u društvo.

Mnogi tako pokušavaju osvijestiti ljepotu različitosti među nama i omogućiti osobama s Downovim sindromom ljepši život u zajednici. 

Ako ste i vi danas odjenuli rasparene čarape, fotografiju podijelite s nama. Pošaljite nam je na desk@index.hr.

Podrška različitosti

Obilježavanje Dana osoba s Downovim sindromom ima za cilj promovirati svijest i razumijevanje te pitanja vezana uz dobrobit za osobe s Downovim sindromom. Ove je godine, između ostalih, tome pripomogao splitski fotograf Ivan Gudić koji je snimio editorijal čiji je cilj bio prikazati radost i veselje onih najmlađih s Downovim sindromom. 

"Svake godine obilježavam Svjetski dan osoba s Downovim sindromom, posebno nakon što je moja obitelj dobila četverogodišnju Ritu, čija nas radost i osmijeh svakodnevno ispunjavaju. Ovim editorijalom želim potaknuti empatiju prema osoba s Downovim sindromom i pokazati kako i oni trebaju biti ravnopravni članovi našeg društva'', rekao je fotograf.

Pročitajte više