Kazalište Ulysses: Luciju Šerbedžiju zaveo brijunski Don Juan

KOMEDIJA prema Moliereovom tekstu u kojoj se raspravlja o etici, religiji, filozofiji, socijalnim odnosima i intimi, neiscrpan je izazov redateljima. Tako je sinoć pred ispunjenim gledalištem u utvrdi Minor na Malom Brijunu, u režiji Paola Magellija, izveden "Don Juan", prva od dvije svečane premijere brijunsko-zagrebačkog kazališta Ulysses.

"Don Juan" je 200 godina bio nepodoban

Junak legendi, mitova i filmova, Don Juan je zavodnik koji je "uvrijedio je nebo, prekršio zakone, zaveo djevojke, obeščastio obitelji, osramotio roditelje, upropastio žene i uništio muževe", a na Brijunima ga je utjelovio Rakan Rushaidat. Pored njega su glumili: Lucija Šerbedžija, Nikola Ivošević, Milan Pleština, Ksenija Marinković, Ana Begić, Nina Violić, Miodrag Krivokapić, Damir Poljičak, Ivan Đuričić, Borko Perić, Chris-Gerard Heyward i gošća umjetnica Ivanka Mazurkijević.

Moliereov "Don Juan" jedno je od djela velikog francuskog književnika koje je društvo njegova vremena proglasilo nepodobnim pa je trebalo čekati cijela dva stoljeća od praizvedbe da ponovno zaživi na kazališnim daskama. Sinoć su na Malom Brijunu u izvedbi ove komedije uživala brojna poznata imena među kojima i Iva Visković, Goranka Murtić, Lana Klingor i Lana Pavić.

Pročitajte više