Kevin Spacey danas na kavi sa Sarajlijama, sutra sa Dubrovčanima

DVOSTRUKI dobitnik Oscara, Kevin Spacey, jučer je stigao na Sarajevo Film Festival i svojim dolaskom izazvao ovacije među okupljenim ljubiteljima filma. Spacey je, uz glumca, redatelja i scenarista Charlieja Kaufmana jedna od glavnih zvijezda ovogodišnjeg izdanja prestižnog filmskog festivala koji je u kratkom roku iz regionalne filmske manifestacije prerastao u svjetski poznati festival, i to jedan od najuglednijih u Europi, a svakako u najugledniji u regiji. Jedan od najznačajnijih glumaca današnjice zvijezda je koja se u našim krajevima dugo očekivala, a doček koji su mu Sarajlije priredili bio je nezaboravan. Okupljeno mnoštvo oduševljeno je klicalo, i iako nije rijetkost da Sarajevo posjećuju svjetske face, Spacey je razgalio srca posjetitelja festivala možda više nego ikoji ugledni gost do sada.

U Spaceyjevu čast, Festival će u okviru programa Open Air u  Ljetnom kinu Heineken upriličiti gala projekciju kultnog filma "Privedite osumnjičene" reditelja Bryana Singera, koji je ovom iznimnom glumcu donio prvog Oscara, a upravo u ovim trenutcima Sarajlije i svi oni koji se tako osjećaju imaju priliku razgovarati sa svojim glumačkim idolom u sklopu festivalske pressice prisno nazvane "Kafa sa Kevinom Spaceyjem".

Spacey je glumačku karijeru započeo na kazališnim daskama - prva uloga bila mu je glasnika u na Šekspirijanskom festivalu u New Yorku 1981. godine u drami Henrik 7., a proboj na televiziju ostvario je ulogom senatora u vrijeme vladavine Keneddyjevih u drugoj sezoni nekoć iznimno gledane televizijske serije Crime Story. Iako se njegovi kasniji interesi vežu za film, Spacey je ostao usko vezan za kazališnu zajednicu. 1991. je osvojio nagradu Tony za portret "Ujaka Louieja" u broadwayskom hitu Neila Simona, "Lost in Yonkers".

Sarajevo Film Festival međunarodni je filmski festival koji je svoj ugled u svijetu stekao već prvih godina održavanja, festival koji promovira filmove nastale u "balkanskoj regiji", a na čiji se crveni tepih svi guraju. Nastao kako bi promovirao filmsku kulturu "naših krajeva", te "domaćim" autorima osigurao mjesto na kojem će svoja filmska iskustva moći podijeliti s holivudskim moćnicima, ali i ostalim filmskim profesionalcima i autorima koji ovaj festival pohode u velikom broju. Fokus Festivala je na filmovima koji su nastali iz pera autora iz jugoistočne Europe, a jedan je od najposjećenijih kulturnih događaja u Bosni i Hercegovini - samo za primjer, prošle godine festival je pratilo više od sto tisuća zaljubljenika u film, jedni od gostiju festivala bili su glumac Jeremy Irons, nezaboravna Juliette Binoche te redatelj Michael Moore.

Nakon Sarajeva, Spaceya se očekuje i u Hrvatskoj, i to naravno u Dubrovniku, gdje bi trebao biti poseban gost Dubrovnik Film Meetingsa, te se tako pridružiti holivudskoj plejadi koja se diči šetnjom po Stradunu.

V.V.
Foto: Sarajevo Film Festival

Pročitajte više