Kineska godina koza nije dobra za bebe

GODINA Koze, čiji su dolazak Kinezi obilježili u subotu, nije dobra godina za one koji žele imati bebu, jer će oni koji se rode u sljedećih 12 mjeseci vjerojatno biti nesretni, vjeruju Kinezi.

Bolnice u kineskim sjevernim pokrajinama Heilongjiang i Liaoning posljednjih su dana godine Konja imale puno posla - zbog velikog broja rođenih beba. Kinezi vjeruju da će djeca koja se rode u godini Konja biti vjerna, društvena i imati dobru profesionalnu karijeru.

Godina Koze dio je 12-godišnjeg ciklusa imenovanog prema životinjama - štakor, bivol, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, koza, majmun, pijetao, pas i svinja - koje su prema legendi odgovorile na Budin poziv prije nego što je on postigao Nirvanu.

Konji galopiraju kroz život, a svinje su sretne. Koze su međutim nesretne. Ako se bebe ipak rode u godini Koze, njihova se sudbina možda može promijeniti - crveno donje rublje može rastjerati lošu sreću, tvrde Kinezi.

Dilema oko rođenja beba još je jedan znak da su tradicionalna vjerovanja još uvijek čvrsto prisutna u kineskom društvu, usprkos dugogodišnjeg službenog ateizma.

Na drevnim kineskim kalendarima, točno vrijeme rođenja može predvidjeti i na koji će način oživjeti karakteristike pet elemenata - metala, vode, drva, vatre i zemlje.

Sljedećom lunarnom godinom vladat će Voden-koza, dvostruki simbol mira što će se odraziti i na situaciju u svijetu, smatra stručnjak za stara kineska vjerovanja Raymond Lo.

To znači, objašnjava Lo, da će i dalje u svijetu vladati nesklad, ali svjetski čelnici bit će strpljiviji i radije će pregovarati nego kretati u rat.

Lo dodaje da će Sadam Husein, rođen u godini Bivola koji se sukobljava s Kozom, biti ponižen kao što je to bio i tijekom rata u Perzijskom zaljevu 1991. godine, prije točno dvanaest godina.

Drugi elementi koji će dominirati godinom Koze bit će drvo i vatra, što će pogodovati gospodarstvu i industriji.



Pročitajte više