King Kong - promašaj?

PREMA prvim procjenama kino-prikazivača, King Kong, najnoviji blockbuster Petera Jacksona i jedna od najvećih komercijalnih holivudskih božićnih uzdanica, prilikom prvog dana prikazivanja je zaradio oko 9,75 milijuna dolara na sjevernoameričkom tržištu.

Ta brojka na prvi pogled može izgledati dojmljivo, ali su s obzirom na prilično visoki budžet filma od 207 milijuna dolara očekivanja Jacksona i tvrtke Universal bila daleko veća.

Prvi dan prikazivanja King Kong je završio ispod psihološke granice od 10 milijuna dolara, što predstavlja 21. po veličini otvaranje u povijesti Hollywooda.

Ukoliko se trend nastavi preko vikenda, King Kong - naslov kome su mnogi, nadajući se detronizaciji Cameronovog spektakla s mjesta najgledanijeg filma svih vremena, već bili nadjenuli nadimak "Ubojica Titanica" - bi mogao završiti kao samo još jedan u nizu velikih flopova koji su obilježili ovu godinu u Hollywoodu.

Posjećenost kina je u SAD zabilježila pad od 6-9 posto u odnosu na 2004. godinu, što predstavlja najspektakularniji takav pad u prethodna dva desetljeća.

U međuvremenu se Jackson može tješiti da loše otvaranje samo po sebi ne znači da će King Kong završiti kao komercijalni promašaj odnosno ne postići ambiciozni cilj koji mu mnogi pripisuju.

Čak i ako završi kao neuspjeh na sjevernoameričkom tržištu, uložena sredstva će se najvjerojatnije povratiti kroz distribuciju na ne-američkim tržištima.

A i sam Titanic je imao prilično skromne početne brojke na temelju kojih nitko nije mogao pretpostaviti o kakvom fenomenu je zapravo riječ.

D.A.

Pročitajte više