Koliko god htjeli vjerovati da vas "vladari istine" žele ušutkati, to se ne događa

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL, Profimedia

OTKAKO je Elon Musk spiskao 44 milijarde dolara na Twitter, svijet je preplavio golemi val oduševljenja jer, ako je vjerovati najvatrenijim neprijateljima "woke kulture", Twitter pod Muskom pretvorit će se u društvenomrežnu oazu, toplo mjesto na kojem ćete slobodno, bez straha od odmazde, pisati i objavljivati sve što poželite.

Želite širiti sulude teorije zavjera? Rokajte! Osjećate snažnu potrebu da sa svijetom podijelite svu raskoš svog rasizma i šovinizma? Samo dajte, Twitter vam je na dlanu. 

Proslavimo Drugi dolazak Twittera

To je istog trena navelo mostovce da u trenutku potpune slobodarske ekstaze objave kako podržavaju Muskovu kupnju (što je vrlo bitno... Mostu), a podrška je stigla i od čovjeka koji u proteklih 20 godina nije radio ništa drugo nego pokušavao ukinuti apsolutno sve što se nije poklapalo s njegovim svjetonazorima. Od reklama, preko plakata, pa sve do sokova koji u reklami imaju homoseksualce.

Da, upravo je Vice Batarelo na Fejsu objavio da seli na Twitter, gdje će raširiti svoja krila i poletjeti visoko iznad svih tih napornih plačipičaka koje žele ukinuti apsolutno sve što se ne poklapa s njihovim svjetonazorima.

Što bi bilo da nije "zabranjeno"?

I morate se zapitati što svi ti slavljenici misle da će se na Twitteru dogoditi? Kakvu će im slobodu donijeti? I najbitnije, što će istovariti iz sebe ako je ovo što inače objavljuju na Fejsu autocenzurirana ili suzdržana verzija onoga što stvarno žele objaviti?

Primjerice, Batarelo je nagađao je li potres u Meksiku "božja osveta zbog dozvole abortusa", a bivši fratar Bože Radoš slavio je Boga nakon nedavnog potresa u kojem je život izgubila 27-godišnja djevojka. Iako ovaj tip budalaština nećete objaviti, ne zbog zabrana, "liberalnih algoritama zla" ili straha od "kulture otkazivanja", već zbog toga što je suštinski bezosjećajno, ružno i glupo - činjenica je da su to objavili.

Iako je prilično lako, čak i bez Faktografa, dokazati da donošenje zakona ne izaziva potrese ili da je naslađivanje nesrećama u kojima su mnogi izgubili živote tip objava kakvih, kao ljudski rod, trebamo što manje, Facebook je to dopustio, a mediji prenijeli na Fejsu, koji je to još hrpu puta dopustio u ovom obliku.

Facebook ne želi da objavimo ono što smo objavili... Na Facebooku

Morate se zapitati, što bi objavili da nisu strahovali od toga da će im "fašisti iz Facebooka" ekspresno "staviti brnjicu"? Kakve bismo mudrolije iz Župe presvetog seizmološkog djelovanja Isusova tada dobili?

Odgovor je jednostavan. Dobili bismo točno to što smo i dobili jer, koliko god neki željeli vjerovati da ih "samoprozvani vladari istine" pokušavaju ušutkati, to se ne događa. I dobro da je tako jer uvijek je bolja opcija znati što netko zaista misli.

Stvar je u tome da je Facebook prepun kriminalno glupih objava i koliko se god protivili ovim jalovim i često potpuno promašenim pokušajima Facebooka da na sve moguće načine ograniči govor mržnje ili širenje dezinformacija, ostaje činjenica da bi upravo oni koji su najglasniji oko cenzure najviše profitirali od toga da ih Facebook nakratko zaustavi.

Zamislite koliko bi savršeno bilo da vas Facebook na vrijeme spriječi da ispalite nešto kompletno debilno kao, primjerice, da su gej brakovi krivi za pomor pčela. Bilo bi to kao da imate uvijek budnog prijatelja koji će vam u savršenom trenutku reći: "Aj nemoj, brate, pio si."

Facebook nas je uvjerio da je ono što objavljujemo bitno, pa zato i toliko boli kada nas netko (Facebook ili vaši pratitelji) pokušava ušutkati.

Ali ne brinite.

I dalje znamo što mislite.

Pročitali smo to.

Jer to ste objavili.

Na Facebooku.

Što ćemo s tom silnom slobodom?

Nažalost, ta gomila upozorenja, zabrana i blokada ima još jednu negativnu stranu jer će ih dio nas doživjeti kao potvrdu toga da su nabasali na zataškanu istinu koju elite pod svaku cijenu žele zadržati podalje od očiju javnosti. A Big Pharma samo čeka da vas sreže u korijenu čim nanjuše da ste upravo vi razotkrili njihove pomno skrivane spletke i podijelili to sa svojih 30 sljedbenika.

I to je dio problema. Kako živjeti u svijetu novog kralja slobodne misli, Elona Muska, koji će srušiti sve brane i dopustiti nam da bez zadrške isprdimo svaku maloumnu misao koja nam se nekoliko minuta kotrljala glavom? Kako ćemo znati da smo pogodili u osinje gnijezdo svojom objavom o LGBTIQ+ lobiju koji pomoću duge, chemtrailsa i 5G tornjeva muškarce pretvara u djevojčice?

Da, možda ćemo imati slobodu vrijeđati ljude na rasnoj, nacionalnoj i svakoj drugoj osnovi i koristiti riječi zbog kojih smo se prije morali ograđivati uvodom "nisam rasist/homofob, ali...", ali je li to dovoljno da nas uistinu učini sretnima? Hoće li nesputani šovinizam biti dovoljan?

Nadamo se da ćete se rado prisjetiti...

Musk definitivno ima svoje razloge zašto se upustio u ovu priču i nadajmo se da su slojevitiji od želje da ljudima omogući platformu na kojoj će se pokazati u najgorem svjetlu, a političarima da skupe lake bodove ekstremnih desničara koji će na "novoj" društvenoj mreži širiti stare i dobro poznate ideje, nazivajući to slobodom govora. Te milijarde dolara mogle su biti potrošene na nešto što će svijet učiniti boljim, ali tako je kako je. Novac nije naš, a nitko ne voli likove koji će za svaki potrošeni dolar ispaliti populistički evergreen: "A mogao je izgraditi bolnice."

To što radi nije ništa revolucionarno ni novo. Još smo nedavno živjeli u svijetu u kojem si na internetu mogao nadrobiti što god ti je palo na pamet. Društvene mreže svako nas malo podsjete na te "dane ponosa i slave". Točnije, podsjete nas na objave iz 2009. i koliko bi predivno bilo da nas je tada netko cenzurirao i izbrisao 90 posto tih strahota.

Svaki put kada ugledate notifikaciju koja počinje s "nadamo se da ćete se rado prisjetiti uspomena", onaj mali glas u glavi počne urlikati: "Jebeno ne! Ostavi me na miru, Ja iz 2009."

S druge strane, Twitter će postati puno zanimljivije mjesto u Hrvatskoj jer želimo da svi oni koji strahuju od te "neizdržive cenzure" napokon dožive proljeće svoje istine, procvatu i pokažu sve šarenilo svoje raskošne palete mišljenja. Stoga nestrpljivo iščekujemo Elonov Twitter i nove prilike za nove uspomene.

Pročitajte više