Koliko puta nosite traperice prije pranja? Evo što stručnjaci kažu o tome

Ilustracija: Instagram

GOTOVO svi imaju mišljenje o tome koliko puta možete nositi traperice prije nego što ih bacite u perilicu rublja. Neki tvrde da je nošenje traperica više od tri puta prije pranja odvratno, drugi ih nose i do 10 puta prije pranja, a neki, poput CEO-a Levi'sa Chipa Burgha, uopće ih ne peru kako bi očuvali kvalitetu.

S obzirom na to da se koža, kao najveći organ, neprestano obnavlja i ljušti, Men's Health je odlučio istražiti predstavlja li sva ta nakupina mrtve kože i bakterija bilo kakve rizike za zdravlje.

No prvo, koliko puta nosite traperice prije pranja? 63% čitatelja Men's Healtha u anketi se izjasnilo da nosi hlače barem četiri puta prije pranja, dok 37% tvrdi da ih nikad ne nosi više od tri puta prije pranja.

"Jednom je jedini točan odgovor. Posebno ako se vozite javnim prijevozom", tvrdi jedan korisnik Twittera. Nekoliko njih kaže kako redovito pranje pomaže održavati oblik hlača, dok 23% ljudi priznaje da ih nosi barem 10 puta prije pranja.

Je li nošenje prljavih traperica zdravstveni rizik?

Nošenje prljavih traperica više od 10 puta prije pranja zvuči malo odvratno. Međutim, šanse za razvoj bakterijskih infekcija prilično su malene, kaže dr. Steve Xu, mr.dr.sc. i nastavnik na odjelu za dermatologiju na Sveučilištu Northwestern University Feinberg School of Medicine.

"Koža je prilično dobra prepreka infekcijama", rekao je za Men's Health. Većina zdravih momaka ne treba se brinuti ako izbjegava pranje rublja.

Međutim, postoji mogućnost da u genitalnom području razvijete svrab ili gljivičnu infekciju, kaže dr. Adrienne Haughton, direktorica kliničke i kozmetičke dermatologije u njujorškoj bolnici Stony Brook Medicine.

"Puno muškaraca će imati atletsko stopalo", objašnjava za Men's Health. Ne nosite li čarape prije navlačenja donjeg rublja, gljivice se sa stopala mogu proširiti na genitalno područje i traperice, gdje će nastaviti rasti dok ih ne operete.

"Samo redovnim kretanjem i hodanjem gljivice će nastaviti rasti", kaže. Dodaje da muškarci s ekcemima, otvorenim ranama ili čak samo suhom kožom imaju veću vjerojatnost da će razviti bakterijsku infekciju. Kaže i da ulje u hlačama može uzrokovati akne ili folikulitis.

I, koliko često bismo trebali prati traperice?

Prema Haughton, ne postoje medicinske smjernice kojima bi se preciziralo koliko često treba prati bilo koje rublje tako da to ovisi o osobnim preferencijama. Stručnjakinja za čišćenje Jolie Kerr preporučuje pranje nakon svakih pet do 10 nošenja, prenosi Esquire. Želite li održati dugovječnost traperica, izokrenite ih tijekom pranja ili se odlučite za ručno pranje.

Pročitajte više