Konobarica primila 29.000 kn napojnice pa dobila otkaz jer je šef htio da ih podijeli

Foto: Instagram

KONOBARICA Ryan Brandt otpuštena je nakon što je dobila napojnicu od 4400 dolara (oko 29.000 kuna).

Poduzetnik Grant Wise u restoranu je organizirao događaj 100$ Dinner Club u sklopu kojega svi koji prisustvuju večeri ostave 100 dolara za napojnicu ljudima koji ih poslužuju. Taj novac zatim sav ide konobaru ili konobarima koji su ih posluživali, a ideja je nastala tijekom pandemije da bi pomogli ugostiteljskim radnicima na koje je pandemija uvelike utjecala. 

 

Wise je tako konobarici ostavio napojnicu na kraju večeri rekavši joj da to podijeli s drugom konobaricom koja je također posluživala njihov stol. Međutim, voditelj restorana je od konobarice nakon toga zahtijevao da napojnicu podijeli sa svim radnicima u restoranu što, kako ona tvrdi, nije bila praksa nikada u tri i pol godine njenog rada u tom restoranu.

"Rečeno mi je da ću svoj novac dati voditelju smjene i da ću kući moći uzeti 20 posto od toga", ispričala je konobarica za američke medije. To ju je užasnulo jer je od tog novca namjeravala isplatiti dio studentskih dugova.

Prije večere je provjerio politiku restorana oko napojnica

Nekoliko dana kasnije, poduzetnik Wise doznao je da je Brandt dobila otkaz jer navodno "nije poštovala politiku restorana vezanu za napojnice".

Wise je za američki KNWA nakon toga naglasio da je prije večere nazvao restoran da bi provjerio da njihovi konobari ne moraju dijeliti napojnice sa svima te mu je potvrđeno da je to zaista tako. Zbog toga je Wise i odlučio organizirati događaj baš u tom restoranu, a na svom Instagramu je objavio i snimku na kojoj se vidi kako se konobarica rasplakala kad joj je dao napojnicu.

 

Wise je rekao da je pokušao stupiti u kontakt s vlasnikom da bi riješio stvar, ali nije ga mogao dobiti "osim putem nekoliko tekstualnih poruka koje su na kraju prestale".

Zatim se vratio u restoran da bi uzeo svoj novac natrag i predao ga konobarici izravno, ispred restorana. Međutim, nakon toga je doznao za njen otkaz pa je pokrenuo i GoFundMe kampanju i pozvao pratitelje da doniraju novac za konobaricu. Prikupio je 8700 dolara,

Nekoliko dana kasnije Wise je na društvenim mrežama objavio da je doznao da je konobarica dobila ponudu za posao u drugom restoranu.

Pročitajte više