Kontroler za PS5 izgleda fenomenalno

Foto: Press

PLAYSTATION 5 bi se po svemu sudeći trebao pojaviti na tržištu krajem ove godine, a unatoč pandemiji, Sony još uvijek nije pomaknuo datum izlaska. Upravo suprotno, predstavili su novi DualSense kontroler koji je u kratkom vremenu skupio izuzetno dobre reakcije na društvenim mrežama i pokazao da kompanija prati sugestije igrača.

Radi se o primjetnom dizajnerskom odmaku od DualShocka, ali to je načelno dobra stvar jer vidljivo je da ne pokušavaju "izmisliti toplu vodu", već idu provjerenim stazama. Kontroler djeluje masivnije i to je dobra stvar što se udobnosti i upravljanja tiče. Iz Sonyja ipak poručuju da je kontroler "manji nego što izgleda".

Promijenili su i kut "hand triggera" ili R1/2 i L1/2 tipki i oblik ručki, dok su svjetla prebačena na gornji dio kontrolera i okružuju touch pad. Tipka "Share" sad se zove "Create", a Sony obećava da će biti još lakše dijeliti sadržaj koji igrači stvaraju. Isto tako, kontroler je dobio i vlastiti mikrofon, što znači da neće biti nužno koristiti slušalice, iako aktivnim korisnicima i dalje preporučuju korištenje headseta.

Mikrofon bi mogao imati dvojaku ulogu s obzirom na najavljeni Tempest 3D zvuk pa bi mogao pomagati i prilikom određivanja pozicije igrača u prostoriji s ciljem optimizacije zvuka.

Ipak, onaj najbitniji dio svakako je prelazak na napredniju haptičku vibraciju koja bi se najviše mogla odraziti na način na koji igramo, a L2 i R2 tipke mogu se dinamički prilagođavati kako bi igrači imali što prirodniji osjećaj tijekom igranja određenih igara.

Sony je kao primjer dao prolazak auta kroz blato i način na koji će se to odraziti na različit način vibriranja kontrolera i otpora tipki.

Podsjećamo, PlayStation 5 u prodaji bi se trebao pojaviti krajem ove godine, a jedino je pitanje kako će se pandemija odraziti na džepove kupaca.

Pročitajte više