Kontroverzni dokumentarac o Michaelu Jacksonu: 10 činjenica koje morate znati

Foto: Press

MICHAEL JACKSON nedvojbeno je bio kralj popa i unatoč brojnim optužbama za pedofiliju, mnogi od njega nisu odustajali čak ni u trenucima kada su optužbe bile krajnje uznemirujuće, a njegov imidž toliko bizaran da je bilo gotovo nemoguće procijeniti radi li se o najobičnijem pedofilu ili čudaku koji je toliko odvojen od realnosti da više nije u stanju ni pojmiti da ono što čini jednostavno nije normalno. Čak i ako iz priče potpuno maknemo komponentu seksa s maloljetnicima. 

Novi dvodijelni dokumentarac "Leaving Neverland" bavi se pričama Jamesa Safechucka i Wadea Robsona koje je Jackson navodno seksualno zlostavljao kada su imali 10 i sedam godina. 

Njegova smrt ostavila je mnoga neodgovorena pitanja, a čak ni nakon što su autori dokumentarca nanovo oživjeli ovu priču, mnogi i dalje ne vjeruju da je Jackson učinio ono za što ga optužuju. Dodatni problem svakako je svjedočenje Wadea Robsona koji je tijekom suđenja 2005. pod zakletvom izjavio da ga Jackson nikada nije zlostavljao, no godinama kasnije promijenio je svoju priču. 

Naravno, mnogi smatraju da je jedina motivacija novac i da se Robson pokušava okoristiti situacijom. S druge strane, Jacksonova obitelj pokušala je svim silama zaustaviti emitiranje dokumentarca, a podignuta je i 100 milijuna teška tužba protiv HBO-a, što stvara dojam da se nešto ipak pokušava zataškati. To, dakako, ne mora biti slučaj (na obje strane), ali prije nego što dokumentarac pogledate, trebali biste znati ovih deset nepobitnih činjenica. 

1. Tada 34-godišnji Jackson spavao je više od 30 noći zaredom u istom krevetu s 13-godišnjim Jordeijem Chandlerom, i to u njegovoj kući u kojoj je tada živjela i Chandlerova majka. Spavao je s njim u istom krevetu i u kući njegova oca jer roditelji su bili razvedeni. 

2. Petorica dječaka optužila su Jacksona za zlostavljanje, a Jackson je sa svim dijelio postelju (štoviše, u jednom je intervjuu priznao da u tome ne vidi ništa problematično). Radi se o Jordieju Chandleru, Jasonu Franciji, Gavinu Arvizu, Wadeu Robsonu i Jimmyju Safechucku. Jackson im je dao i nadimke. Chandler i Arvizo bili su Rubba, Robson je bio Little One, a Safechucka je zvao Applehead. 

3. Jackson je platio 25 milijuna dolara da se nagodi s Chandlerom. Njemu je pripalo 18 milijuna dolara, roditelji su podijelili pet milijuna dolara, a ostatak je pripao odvjetnicima. Jackson je rekao da je pristao platiti kako bi izbjegao dugo i razvučeno suđenje, a Francia je dobio 2,4 milijuna dolara. 

4. Kao što je poznato, Jackson je patio od diskoloracije kože poznate i kao vitiligo. Jordie Chandler nacrtao je crtež uzorka diskoloracije na Jacksonovom penisu. Njegovi crteži nalazili su se u zatvorenoj kuverti. Nekoliko mjeseci kasnije istražitelji su fotografirali Jacksonov penis i fotografije su se poklapale s crtežom. 

5. Hodnik koji vodi do Jacksonove spavaće sobe bio je sigurnosna zona pokrivena video i audio nadzorom. Kada bi se netko približio sobi, koraci bi stvarali zvukove i upozoravali Jacksona da netko dolazi.

6. Jackson je imao golemu kolekciju erotskih sadržaja koje držao pored kreveta u kovčegu. Radilo se sado-mazo fotografijama i istraživanju u kojem su se nalazile fotografije golih dječaka. Forenzičari su na tom materijalu pronašli Jacksonove otiske, ali i otiske dječaka. 

Ovo je važno spomenuti jer u tužbi je, između ostalog, stajalo i da im je pjevač pokazivao pornografiju i seksualno ih zadovoljavao. 

7. Kada su vlasti intervjuirale zaposlenike ranča Neverland, nitko od njih nikada nije vidio Jacksona kako spava sa ženama, a to uključuje i njegove dvije supruge, Debbie Rowe i Lisu Marie Presley. Rowe, majka njegove dvoje djece, vlastima je rekla da se nikada nije seksala s Jacksonom. 

8. Roditelji dječaka s kojima je Jackson dijelio postelju tijekom godina dobivali su niz skupih darova. Majka Wadea Robsona je 2005. priznala da je plaću primala preko Jacksonove kompanije i da je dobila boravišnu dozvolu zahvaljujući pjevaču. Roditelji Jimmyja Safechucka dobili su kuću, a majka Jordieja Chandlera dijamantnu narukvicu. 

9. Očevi Jordieja Chandlera i Jimmyja Safechucka počinili su samoubojstvo. U trenutku smrti obojica nisu imali kontakte sa svojim sinovima. 

10. U dokumentarcu iz 2002. "Living with Michael Jackson" pjevač je novinaru Martinu Bashiru rekao da ne vidi problem u tome što dijeli krevet s dječacima. 

 

Pročitajte više