Koristite mirisne svijeće? Pazite, mogu biti opasne

Izvor: Instagram

ZA MNOGE ljude ne postoji ništa ljepše od stvaranja opuštajućeg ambijenta pomoću mirisnih svjećica nakon napornog radnog dana. One su jedan od najlakših i najučinkovitijih načina stvaranja tople mirisne oaze, ali i prikrivanja neugodnih mirisa. Neki mirisi mogu imati i aromaterapeutsku korist, no većina tih sastojaka unutar svijeća i osvježivača prostora su umjetni organski spojevi i nisu uvijek dobri za naše zdravlje. 

Nažalost, većina svijeća, ali i osvježivača zraka koji se proizvode u komercijalne svrhe radi niske cijene proizvodnje koriste sintetske mirise i umjetne boje koje prilikom spaljivanja oslobađaju štetne kemikalije. Ako pak želite prirodne mirise vaših svijeća i osvježivača, morat ćete izdvojiti koju kunu više.

Iako se čine sigurnim, mirisne svijeće veliki su izvor onečišćenja zraka u zatvorenom prostoru i odbacuju kemikalije koje se smatraju jako opasnim.

Parafin je naftni otpadni proizvod i mora biti podvrgnut kemijskim procesima prije nego što se može pretvoriti u vosak. Većina svijeća izrađena je od parafinskog voska koji prilikom spaljivanja stvara vrlo toksičan benzen i toluen (obje su poznate kancerogene tvari). U stvari, toksini koji se ispuštaju iz parafinskih svijeća isti su kao i oni koji se nalaze u dimu dizel goriva, prenosi Wellnesmama, a udisanje istih može doprinijeti razvoju zdravstvenih problema.  

Srećom, postoje i netoksične alternative mirisa, tako da ipak ne morate odustati od omiljenih svijeća i osvježivača. Umjesto sintetskih parafina možete koristi prirodne sastojke poput pčelinjeg voska što je ekološki prihvatljivija alternativa.

"To su potpuno zdravi mirisi bez dodatnih toksina; bez petrokemijskog sadržaja, svi obnovljivi, održivi i biorazgradivi, bez pesticida i herbicida", rekla je za Glamour Magazin Nicola Elliot, osnivačica Neom Organics brenda.

Vjerojatno se onda pitate kako znati je li miris koji koristite u domu siguran? Kao i kod svakog proizvoda - provjerite sastojke koji se nalaze na etiketi!

"Uvijek provjerite popis sastojaka na stražnjoj strani pakiranja; trebali biste potražiti bezmirisne ili mirisni vosak obogaćen esencijalnim uljima", savjetuje Nicola.

Pročitajte više