Korzet - moda i zdravlje

MODERNA je predrasuda da se o utjecaju mode na zdravlje u nas počelo raspravljati tek posljednjih desetak godina, a da je pripovjest puno, puno starija svjedoči i jedan napis iz 1888. godine, objavljen u onodobnom ilustriranom polumjesečniku Dom i svijet kojega je urednikom bio Nikola Kokotović.

Pod naslovom "Zanimljiva prepirka", u polumjesečniku koji je izlazio u nakladi Akademske Tiskare Lavoslava Hartmana (Kugli i Deutch), raspravlja se o utjecaju korzeta na žensko zdravlje, onosno, o tomu je li korisno stezati "struk tiesnimi corseti i odieli". Dom i svijet, se poziva na raspru u pariškom časopisu Figaro, u kojemu je objavljen upit jedne od pretplatnica, a taj glasi: "Ako je jedna gospoja, koja je normalno razvijena, široka u pasu 62 cm, pitam ja, na koliko se centimetara dade njezin struk stegnuti, a da se ne naškodi zdravlju?"

Na ovo pitanje odgovoreno je da "liječnici nisu proti corsetom, niti proti stezanju, ali oni preporučuju da se ne valja odviše stezati". Napominje se, da se već više puta dogodilo da su "od prevelikog stezanja struka mnoge krasotice obolile, a neke su i naglo umrle"?!

Zahvaljujući priređivaču Ivici Vučaku, koji je takst "Zanimljive prepirke" objavio u Liječničkim Novinama, doznajemo i kakvim je zaključkom okončana polemika o modi i zdravlju iz 1888. "Vidit ćemo uostalom, kako će se u Parizu ta prepirka svršiti", oprezan je naš autor, jer, kako piše, "Pariz odlučuje o modi". Je li i danas tako?



Pročitajte više