Kranjska kobasica postoji samo u teoriji

KRANJSKA kobasica, najpoznatiji slovenski kobasičarski proizvod, postoji još samo u teoriji, pokazalo je ispitivanje proizvoda koji se pod tim nazivom prodaju na slovenskom tržištu.

Od osam artikala koje je na zdravstvenu analizu dao Savez potrošača Slovenije, nijedan nije ispunio uvjete propisane pravilnikom o kvaliteti mesnih proizvoda, javili su lokalni mediji koji se pozivaju na analizu ljubljanskog Instituta za zaštitu zdravlja.

Među najčešćim pogreškama su prevelika količina masnoće i nedopuštena količina aditiva, a neki su proizvodi predugo bili izloženi dimu. Organoleptičkim svojstvima izvorne kranjske kobasice najviše su se približili proizvodi privatne mesnice Arvaj i tvrtke MDK.

Prema JUS-standardu koji je vrijedio u vrijeme bivše SFRJ, kranjska se kobasica smatrala polutrajnim mesnim proizvodom i smjela je sadržavati 35 do 55 posto vode.

Od 1. siječnja ove godine za proizvodnju kranjske kobasice moraju se poštovati parametri europske kvalitete. Tako se smije upotrijebiti najviše 2 decilitra vode na kilogram mesne mase u kojoj mora biti 55 posto svinjskog mesa 1. i 2. kategorije, 25 posto masnog tkiva i 20 posto mesnog tijesta (aditiva), a od začina - papar, sol, kumin, muškatni oraščić i mala količina mliječnog praha.

Prema legendi, kranjsku kobasicu (Krainwuerst) izmislio je zapravo austrijski car Franjo Josip koji se jednom zaustavio u lokalnoj gostionici "Marinšek" blizu mjesta Naklo. Kad su mu rekli da ga mogu poslužiti samo "običnom kobasicom", car je običnu kobasicu nazvao "kranjska kobasa".

Pročitajte više