Kratki vodič: Evo kako koristiti Google Pay

Screenshot: YouTube

OD DANAS je Hrvatska prva zemlja u Adriatic regiji u kojoj je omogućena Google Pay usluga, odnosno kako kažu u Googleu, siguran, brz i jednostavan načinu plaćanja putem aplikacije koji objedinjuje usluge virtualnog novčanika i Android Paya.

Kod Google Paya nema fizičke kartice za plaćanje nego se sve odvija beskontaktnim putem uz pametni telefon i aplikaciju. Zasad je usluga podržana od strane PBZ online bankarstva i Visa Inspire kartice, a u planu je i suradnja s drugim bankama. Dostupna je i samo za  Android pametne telefone, no nastojat će se osigurati uslugu i vlasnicima iPhonea.

Za aktiviranje usluge potrebno je skinuti aplikaciju Google Pay s Google Play Storea i dodati svoju karticu.

Kad dođe vrijeme za plaćanje u dućanu, upalite svoj pametni telefon i prislonite ga na terminal za beskontaktno plaćanje. Ako je transakcija veća od 100 kuna potrebno je i otključati pametni telefon, a aplikaciju ne morate ni otvarati.

Kvačica koja će se pojaviti na ekranu bit će znak da je plaćanje završeno.

Prilikom plaćanja u trgovini umjesto stvarnog broja kreditne kartice usluga Google Pay dijeli virtualni broj računa i jedinstveni kod koji se mijenja sa svakom transakcijom. Također, u slučaju da je telefon ukraden ili izgubljen, korisnik može zahvaljujući funkciji „Find my device“ zaključati telefon, gdje god se nalazili, osigurati ga novom zaporkom ili s njega, čak, izbrisati sve osobne podatke. Međutim, nema potrebe za deaktivacijom same kartice jer podaci nisu pohranjeni na uređaju, što ovu uslugu plaćanja čini sigurnijom od plaćanja plastičnom karticom.

Osim u Hrvatskoj, Google Pay dostupan je u još 19 zemalja.

Pročitajte više