Kritičar postao dizajner: Fashion Guru prvom kolekcijom osvaja svijet

NAKON što se proslavio kao modni komentator, Boris Banović odlučio je pokrenuti vlastitu modnu marku, a prva kolekcija namijenjena "muškarcima koji su modno osviješteni, a ne žele nositi čudne gay stvari" već je gotova i čeka plasman na tržište. Kako doznajemo, Fashion Guru trenutno pregovara s nekoliko tvrtki koje bi trebale distribuirati njegovu odjeću, a osim ambicija za hrvatsko tržište, radi se i na plasmanu branda u Austriji, Italiji i SAD-u.

"Kao svaki pravi kreativac, došao sam u jednu novu fazu i smatram da sam sazrio za kolekciju", objašnjava Boris Banović aka Fashion Guru činjenicu da je od modnog kritičara postao dizajner, što, doduše, u Hrvatskoj nije presedan. Slično je krajem prošle godine napravio i Marko Grubnić, koji je u suradnji s Lineom Exclusive dizajnirao nekoliko haljina, no Banovića takav dizajnerski posao ipak ne zanima. "Nisam se htio vezati za postojeće modne brandove jer mi ne treba nitko za guranje. Ja sam diplomirani modni dizajner s višegodišnjim stažom u modi pa me nitko ne treba učiti", odlučno će Guru.

Muška kolekcija za jesen/zimu 2008. prvi je projekt koji predstavlja, a o odjeći s vlastitim potpisom kaže: "Riječ je o kolekciji namijenjenoj muškarcima koji su modno osviješteni, a ne žele nositi čudne gay stvari. Trenutno mi je najbitnije da ugovorim projekte koje sam započeo - u Italiji, Austriji i Americi imat ću showroom kako bih promovirao kolekciju". Stilovi kojima u svom radu teži su, kaže, "engleski cut" i "talijanski fashion", a od domaćih dizajnera najviše cijeni I-gle. "One nisu moj stil, ali rade kompletne i kvalitetne stvari koje su, na kraju krajeva, prepoznate i na svjetskoj razini. One su tračak nade u hrvatskoj modi", smatra Fashion Guru.

S obzirom da se isprofilirao kao modni kritičar, i to onaj bez dlake na jeziku, bit će zanimljivo vidjeti kako će njegovu odjeću dočekati modna svita koju nerijetko cinično komentira u svojim kolumnama. Njega ocjene drugih, kaže, nimalo ne brinu: "Svatko radi svoj posao, ne bojim se kritika!". Iako je pretrpan poslom zbog prve kolekcije, Fashion Guru nije zapostavio svoj omiljeni sport - prešetavanje po modnim događanjima, pa ovih dana na Wella fashion Weeku odmjerava konkurenciju i već smišlja čime će, nakon plasiranja muške kolekcije, osvojiti modno nebo u Hrvata, a i šire.

D.K.
Foto: Index

Pročitajte više