Kuhaju, putuju i uče o talijanskoj kulturi. Kad se vrate, promijenit će gastro scenu

Darko Tomaš/Cropix

Sadržaj nastao u suradnji s: Coca-Cola HBC Adria 

"TU večer sam rekla da se neću ponovno prijavljivati. Teško sam prihvatila činjenicu da nisam osvojila stipendiju, ali kasnije sam shvatila da je to moj put i da želim bar još jednom pokušati te da, ako se ne prijavim, to znači da sam odustala." Ovako je 26-godišnja Stella Pasek opisala trenutak iz 2022. godine. Tad se prvi put prijavila na program stipendija koji pokriva školovanje na jednom od prestižnih svjetskih učilišta iz područja kulinarstva.

Danas je mlada, perspektivna kuharica od koje se očekuju velike stvari u gastronomiji, a sve je počelo još od malih nogu.

"Otkad znam za sebe, ja sam u kuhinji. To je za mene bilo mjesto mira, možda i najvažnije mjesto u kući. Moja baka je najvažnija kuharica u našoj obitelji, a držali smo se i tradicije u kojoj se točno zna što se jede za koji blagdan i to se uvijek poštovalo. Prvo sam voljela taj običaj, da bih kasnije zavoljela kuhanje", prisjetila se Pasek djetinjstva. 

Počela je istraživati recepte kao dijete, ali i izrađivati jednostavna jela. Već tada znala je da se želi baviti kulinarstvom.

"Taj trenutak je za cijeli život, ali ono nakon je ostvarenje sna"

Stella Pasek nije htjela odustati pa se ponovno prijavila na program stipendija 2023. godine. Dodatni trud se isplatio. 

Riječ je o projektu Raise the Bar, koji kontinuirano organizira Coca-Cola HBC Adria od 2019. godine, pa tako i ove. Prijave još uvijek traju, a svi zainteresirani mogu se prijaviti putem obrasca do 1. veljače 2024. godine.

Projekt se sastoji od tri programa, a među njima su i stipendije. Za prošlogodišnju stipendiju Raise the Bar prijavilo se više od 60 kandidata, a Stella je bila među onima koji su pristupili tehničkom testiranju u drugom krugu selekcije. Zadatak se temeljio na tome da se kuha 30 minuta s jasno postavljenim ciljem zadatka. Izazov je bio napraviti holandez umak, a stručni žiri ocjenjivao je kreativnost svakog pojedinog kandidata. 

Foto: Raise the Bar

"Ovo mi je drugi put da se prijavljujem pa sam išla sa znatno manje očekivanja, a trenutak kada sam osvojila stipendiju, bio je sve u životu. To ću pamtiti cijeli život, a ono što je uslijedilo je zapravo ostvarenje sna", ispričala je Stella Pasek, koja je upravo na talijanskom učilištu Alma i nadograđuje znanje.

S obzirom na to da je već ostvarila zavidna kulinarska iskustva u Hrvatskoj gdje je bila souschef, odnosno zamjenik chefa, nije trebala učiti osnove.

"Sa chefom Filipom Horvatom u Theatriumu by Fihlo stekla sam profesionalna kulinarska iskustva i slobodno mogu reći da mi je on mentor. Zbog toga sam putem stipendije izabrala prestižno učilište Alma u Italiji, gdje sam upisala napredni program."

Prestižna Alma je vodeći svjetski međunarodni obrazovni centar talijanske kuhinje i ugostiteljstva. U njemu se educiraju, među ostalima, i kuhari iz cijeloga svijeta. Akreditirana je u talijanskom obrazovnom sustavu, a predavači su renomirani kuhari koji su radili u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, poput Valeria Cabria, koji predaje napredne kulinarske tehnike.

Stella je s pohađanjem krenula u siječnju ove godine, a nastava će trajati pet mjeseci. Tu je shvatila, nadodaje, koliko je hrana kompleksna i da nije sve u onome kako se nešto kuha, već zašto se hrana konzumira te priprema na određen način. Program je raznolik, tvrdi.

"Osim kulinarstva, učimo i o vinima, povijesti hrane te talijanski jezik, a imamo i tri dana slobodno kako bismo mogli putovati. Ovdje sam shvatila da ono što u Hrvatskoj smatramo vrhunskom hranom zapravo je u Italiji uobičajena hrana. Kad se vratim u Hrvatsku, željela bih sva svoja znanja iskoristiti negdje i biti ili chef kuhinje ili barem raditi u timu koji će prepoznati sve moje kvalitete", zaključila je Stella Pasek.

Zero waste u Sloveniji njegov je cilj

Tilen Utenkar je 24-godišnjak koji je uz Stellu jedan od 4 dobitnika Raise the Bar stipendije. Dolazi iz Slovenije i, baš kao i Stella, kuhanje veže uz tople obiteljske emocije.

"Uvijek mi je bilo ugodno u kuhinji i to vežem uz obitelj. Krao sam posude i lonce iz ormarića i radio najprije jednostavna jela s jajima. Gledajući kulinarske emisije, nastavio sam pa je nekako logičan slijed bio upis u srednju kuharsku školu", prepričava Tilen Utenkar zgode iz djetinjstva. Tilen za Raise the Bar stipendiju zahvaljuje chefu Izidoru Kržišniku.

Foto: Darko Tomaš/Cropix

"U restoranu Landerik u Ljubljani, gdje sam radio, Izidor je bio glavni chef. Tad sam bio na poziciji souschefa i on mi je pokazao priču na Instagramu, u kojoj sam prvi put saznao za Raise the Bar. S obzirom na to da sam već s 15 godina stekao prva kulinarska iskustva, odlučio sam se i ja prijaviti i to mi je promijenilo život", rekao je Utenkar. 

U zadatku od 30 minuta, njega je također dočekao holandez umak koji je interpretirao na svoj način. Bio je tu i "mistery box", s namirnicama koje je otkrio tek otvorivši kutiju.

"Nisam znao koje namirnice imam ispod kutije, ali kad sam vidio jaja, slaninu i namirnice za brunch, odlučio sam se za tu opciju i prošao. Nisam mogao vjerovati kad su proglasili da sam i ja stipendist Raise the Bara", potvrdio je.

Foto: Raise the bar 
Tilenov pobjednički tanjur

"Učilište Alma bilo je moj prirodan izbor, jer će mi dati mogućnost stažiranja u prestižnim restoranima s Michelinovom zvjezdicom", nadodao je Utenkar. Trenutno je, kao i Stella, tamo na usavršavanju, a ono traje pet mjeseci.

Osim Alme, stipendisti su mogli birati i druge škole, poput francuske Ecole Ducasse i prestižne Le Cordon Bleu u Istanbulu. 

Po povratku u Sloveniju želi prezentirati "zero waste" koncept kuhanja u svojoj državi.

"Želja za tim dolazi iz činjenice da sam zapravo iz malog sela Gabrovka, gdje smo imali svoje domaće životinje i nekako je bilo prirodno da se ništa ne baca. Vidio sam da tu leži potencijal da slovenska hrana bude na vrhunskom nivou", zaključio je.

"Ovo je prilika koja se ne propušta"

I Stella i Tilen oduševljeni su programom i njegovom kvalitetom. Tilen objašnjava kako je ovo prilika koju mladi ljudi naprosto ne smiju propustiti.

"Privatne škole su jako skupe, a ovaj program ti potpuno besplatno daje mogućnost da sve vidiš iz nekog šireg i profesionalnijeg kuta. To će me unaprijediti, ali i obilježiti kao osobu. Svima bih to sugerirao, jer je prilika života", iskreno je progovorio Utenkar. Stella Pasek bila je potpuno direktna po pitanju stipendije.

"Jednostavno ne znam zašto bi se nekome trebalo preporučiti ovako nešto genijalno. Svatko tko ima imalo želje za napretkom zna da je Raise the Bar prilika koju se ne propušta", rekla je.

Foto: Darko Tomaš/Cropix

Stipendisti biraju školu i program u suradnji s timom Raise the Bar stručnjaka, koji uzimaju u obzir njihovo znanje, iskustvo i planove za budućnost. Proces odabira uključuje analizu motivacije, iskustva i planova kandidata te tehničko ocjenjivanje njihovog znanja koje provode vrhunski chefovi, sommelieri i stručnjaci iz ugostiteljskog sektora.

Ovaj inovativni projekt doprinosi ne samo individualnom profesionalnom razvoju mladih talenata već i jačanju ukupne kvalitete i konkurentnosti hrvatskog ugostiteljstva i turizma na globalnoj razini. 

Prijave za Raise the Bar stipendije su i dalje otvorene, a svi zainteresirani mogu se prijaviti putem obrasca do 1. veljače 2024. godine.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Coca-Cola HBC Adria u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više