Kultni filmovi koji su nepravedno ostali bez Oscara

O UKUSIMA se ne raspravlja, ali su zlatne statue zvane Oscari previše važne za svijet filma. Od prve ceremonije dodjele koja se održala u utorak, 16. svibnja davne 1929., pa sve do ovogodišnje, 82. po redu dodjele koja će se održati ovog vikenda, točnije u nedjelju, 7. ožujka, uvijek postoje sumnje kako nagrade ipak nisu otišle u prave ruke. Filmova je puno, konkurencija je jaka, ali ipak postoje neki koji su nezasluženo ostali bez zlatnog viteza.

1. "Građanin Kane", Orson Welles

Svi se slažu da je na dodjeli 1941. Oscar trebao dobiti, po mnogima najbolji film svih vremena, "Građanin Kane" Orsona Wellesa. Umjesto njemu, te je godine zlatni kipić pripao filmu "Kako je bila zelena moja dolina".

2. "Psiho", "Vrtoglavica", Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock je posljednju od pet nominacija za režiju imao 1960. godine za slavni "Psiho". Osim što mu nije dodijelila zlatni kipić, Akademija "Psiho" nije niti uvrstila u kategoriju najboljeg filma. Osim za film koji je svima poznat ponajprije zbog kultne scene ispod tuša praćene dobro poznatom melodijom, redatelj je Oscar trebao dobiti i 1958. za "Vrtoglavicu", film koji mnogi smatraju njegovim najkompleksnijim djelom.


3. "Apokalipsa danas", Francis Ford Coppola


"Apokalipsa danas" američkog redatelja Francisa Forda Coppole je vjerojatno najbolji ratni film svih vremena. Na dodjeli 1979. zaradio je osam nominacija, ali je dobio samo dva Oscara, one za kameru i glazbu. Najboljim je filmom te godine proglašena drama "Kramer protiv Kramera" s Dustinom Hoffmanom i Meryl Streep u glavnim ulogama.

4. "Razjareni bik", "Dobri momci", Martin Scorsese


Redateljski debi Roberta Redforda "Obični ljudi" odnio je Oscar ispred nosa Scorseseovu "Razjarenom biku", sportskoj drami o temperamentnom i paranoičnom boksaču kojeg tumači Robert De Niro. Bar je De Niro te godine zaradio Oscar.

Mnogi su tada smatrali kako je to disciplinska mjera zbog redateljeva filma "Taksist" koji je "ohrabrio" Johna Hinckleya da izvrši atentat na tadašnjeg predsjednika SAD-a Ronalda Reagana. Scorsese je bio oštećen još jednom, i to 1990. godine kada je umjesto njegovih "Dobrih momaka" Oscar dobio Costnerov "Ples s vukovima".


5. "Paklena naranča", "Dr. Strangelove", "2001: Odiseja u svemiru", Stanley Kubrick

Vjerojatno najkontroverzniji film Stanleyja Kubricka "Paklena naranča" 1971. godine imao je četiri nominacije, ali niti jedno priznanje. Još jedan film kultnog redatelja nije dobio po mnogima zasluženi Oscar. "Dr. Strangelove", film koji se smatra jednom od najboljih antiratnih crnohumornih komedija, također je ostao bez nagrade koja je 1964. pripala mjuziklu "My Fair Lady" s Audrey Hepburn u glavnoj ulozi. Akademija je možda najveću pogrešku napravila kada je priznanje za najbolji film uskratila "2001: Odiseji u svemiru".


6. "Pulp Fiction", Quentin Tarantino


"Forrest Gump" je, po nekima nepravedno, 1994. bio bolji od "Iskupljenja u Shawshanku" i kultnog Tarantinova filma "Pulp Fiction". Redatelju bi i ove godine mogao promaknuti Oscar za najbolji film koji će, ako je vjerovati Zlatnim globusima i predviđanjima, odnijeti "Avatar" Jamesa Camerona.

7. "Bilo jednom na Divljem zapadu", Sergio Leone


Film koji je nepravedno ostao bez nagrade je i kultni vestern Sergija Leonea, klasična priča o osveti na divljem Zapadu kojim vlada zakon jačega, film "Bilo jednom na Divljem zapadu", koji na dodjeli 1968. ipak nije dobio Oscara.


8. "Biti John Malkovich", Spike Jonze

Niti genijalan scenarij Charlieja Kaufmana, niti izvanredan John Malkovich, niti redatelj Spike Jonze nisu na dodjeli 1999. dobili priznanje za svoj rad, film "Biti John Malkovich". Ipak, Jonze je ostvario jedan od najuvjerljivijih debija devedesetih, a film je među inovativnijim djelima tog razdoblja.

9. "Mulholland Drive", David Lynch

Remek-djelo Davida Lyncha "Mulholland Drive" također nije nagrađeno. Po nekima najbolji film desetljeća, po mnogima jedan od najboljih filmova svih vremena, uznemirujuća je, misteriozna i fragmentirana priča koju rijetki razumiju nakon prvog gledanja. Možda je to razlog zašto Lynch nije dobio Oscar.


10. "Nemilosrdni gadovi" protiv "Avatara"

Jedna kontroverza koja je na pomolu bi moglo biti nagrađivanje "Avatara" na ovogodišnjoj dodjeli. I dok neki smatraju kako je Cameron nadmašio samog sebe, a film je tjednima bio najgledaniji u kinima diljem svijeta i svom tvorcu donio milijune, drugi misle kako osrednji scenarij i ne toliko inovativna 3D tehnika ne zaslužuju Oscar. A opet, tko ne bi nagradio zlatnu koku.


Pročitajte više