Kupreška kosidba postala dio UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine

Foto: Dario Batinić

DANI Kosidbe na Kupresu upisani su na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, znanost i kulturu, odnosno UNESCO.

Inicijativu za nominaciju ovog elementa je pokrenula lokalna zajednica koja baštini ovu tradiciju dugi niz godina, a upis na UNESCO-vu listu doprinosi podizanju svijesti ne samo o važnosti nematerijalne baštine, nego i važnosti njenog daljeg očuvanja i prenošenja na mlade.

"Sam proces upisa na UNESCO-vu listu nije nimalo jednostavan. Morali smo ispuniti niz pravila kako bi se naša kosidba našla na tom popisu i to je trajalo godinama. Nismo htjeli odustati, jer to je manifestacija s kojom se Kupres ponosi i koja će ostati na hvalu našim budućim naraštajima. Drago mi je što je takva institucija prepoznala našu Strljanicu i da ćemo ostati zauvijek zapisani u povijesti. Također, ovo priznanje pred nas stavlja zadatak da se trudimo očuvati naše stare običaje i tradiciju, i da shvatimo da je to nešto jedinstveno u svijetu i da se prema tome tako ponašamo", istaknuo je za Index Matko Ćurković, predsjednik Udruge Kupreški kosci.

Kupreška kosidba ili Strljanica je višestoljetna tradicija u Kupresu. Godišnje okuplja tisuće posjetitelja i pratitelja ove iznimne kulturne manifestacije. Običaj kosidbe ručno rađenim kosama i viteško natjecanje kosaca predstavljaju godišnju krunu ove aktivnosti.

Običaj natjecanja u košnji trave na Kupresu je četvrta po redu upisana nematerijalna baština Bosne i Hercegovine. Ranije se na tome popisu našao Zmijanjski vez, Konjičko drvorezbarstvo i Branje trave ive na Ozrenu.

Pročitajte više