Kurt Cobain je "zlatna koka" i 13 godina nakon smrti

Prvi put od 2001. godine, otkad postoji Forbesova lista najveće ostvarene posthumne zarade, Elvis Presley nije na vrhu. S 50 milijuna dolara posthumno zarađenih u prošloj godini na vrhu se našao Kurt Cobain, preminuli frontmen grupe Nirvana. Na listi se nalaze i John Lennon, Albert Einstein, Ray Charles, Marilyn Monroe, Bob Marley, George Harrison te mnoga druga poznata imena za koje interes ne jenjava mnogo godina nakon (najčešće prerane i tragične) smrti.

Inače, Kurt Cobain umro je na današnji dan prije 13 godina, a okolnosti njegove smrti još nisu do kraja poznate. Naime, iako je u policijskom izvješću pod uzrokom smrti navedno samoubojstvo, neki forenzičari koji su radili na slučaju ne podržavaju tu tezu. Osim toga, nije sigurno je li Cobain autor spornog pisma u kojem navodno najavljuje da će ostaviti tadašnju suprugu Courtney Love i otići iz glazbenog biznisa.

Iako je davno prestala s radom, grupa Nirvana i danas ima brojne poklonike u svijetu, a njihov lider Kurt Cobain smatra se pionirom grungea, glazbenog pravca koji je obilježio devedesete godine prošlog stoljeća. Album "Nevermind" i pjesma "Smell Like Teen Spirit" iz 1991. godine glazbena je kritika jednoglasno proglasila "jednim od najgenijalnijih uradaka u povijesti glazbe".

D.K.

Pročitajte više