Lambo vs Tornado

RAT vojnih zrakoplova i cestovnih bolida se nastavlja. Posljednju bitku vodili su Lamborghini Reventon i Panavia Tornado.

Velika bitka desila se početkom mjeseca u vojnoj bazi Ghedi u Italiji. Dva vrhunska stroja snage su odmjerila na pisti dugoj tri kilometra. U prvih nekoliko sekundi vodio je Lamborghini Reventon pokazavši se kao ultimativna strojčina. Ipak 6,5 V12 motor snažan 650 KS potjera milijun eura vrijedan Lamborghini do 100 km/h za 3,4 sekundi. No kako je utrka odmicala Lambo je posustajao, što se i očekivalo, s obzirom da zrakoplov u fazi odvajanja od podloge ima brzinu veću od 340 km/h, inače maksimalnu koju može postići Reventon.

Priča o sukobu sportskih automobila i borbenih zrakoplova datira u daleku prošlost, no popularnost je stekla tek prije nekoliko godina nakon marketinški vrlo uspješnih odmjeravanja snaga između Dodge Vipera i F16. U međuvremenu su snage odmjerili brojni bolidi. Jedan od duela desio se između Spykera F1 i F16-ice, a zatim su na red došli Bugatti Veyron i Eurofighter Typhoon.

I za kraj recimo kako je Reventon, bolje rečeno specijalna izvedba Murcielaga LP640 proizveden u nakladi od svega 20 primjeraka. Opravdanje izuzetno visoke cijene, osim male serije i unikatnih estetskih detalja, ima i u tehnološkim značajkama. Mi ćemo ovaj puta spomenuti tek obilato korištenje nekonvencionalnih kompozitnih materijala i poboljšanu aerodinamiku.

M.N.

Pročitajte više