Lamborghini Gallardo u službi talijanske policije

TVRTKA Automobili Lamborghini SpA donirala je talijanskoj policiji jedan primjerak svog najnovijeg modela Gallardo. To je prvi slučaj u povijesti da neka državna institucija koristi Lamborghini model za službeno vozilo.

Najmanji Lamborghinijev model koji mnogi od milja zovu "baby Lambo" pokreće moćni V10 benzinski motor od 500 KS. Pogonski agregat raspolaže s 510 Nm maksimalnog okretnog momenta, a osigurava ubrzanje do 100 km/h od svega 4.2 sekunde, te krajnu brzinu od čak 309 km/h.

Automobil se od civilne izvedbe izvana razlikuje tek u detaljima. Osim što je obojen u službene boje državne policije, policijski Lamborghini posjeduje još rotirajuće svijetlo na krovu, sirenu, te službene oznake.

Unutrašnjost je obogaćena cjelokupnom opremom koja omogućava učinkovito obavljanje policijske dužnosti, što uključuje opremu za slanje i primanje podataka i slika, te Provida sustav za detekciju prometnih prekršaja, koji ima direktnu vezu s policijskom bazom podataka. Isto vrijedi i za Elsag sustav za automatsku detekciju brojeva na registracijskim pločicama.

Uz specifičnu policijsku opremu automobil posjeduje i cjelokupnu opremu za pružanje prve pomoći, koja uključuje defibrilator s mogućnošću izrade EKG-a, automatske dijagnoze arterijskog pritiska i prisustva kisika i ugljičnog dioksida u krvi. S obzirom na manevarske sposobnosti Lamborghinija, automobil će se koristiti i u specijalnim intervencijama, kao što je prijevoz plazme i ljudskih organa za transplantaciju.

Unikatni Lamborghini može se vidjeti u južnoj Italiji na auto-cesti Salerno-Reggio Calabria, gdje ga koristi prometna policija odnosno Polizia Stradale. Zasad se ne zna na koji način će se odabrati budući vozač najpoželjnijeg policijskog automobila. Poznato je tek da će automobil biti neovisan o vremenskim uvjetima zahvaljujući permanentnom pogonu na sve kotače i specijalnim Pirelli Sotozero zimskim sportskim gumama.

Miljenko Nikolić

Pročitajte više