Legendarni "Spock" ide u mirovinu: Odlučio sam napustiti glumu nakon posjeta Vulkanu

JEDAN od najpopularnijih znanstveno-fantastičnih glumaca, Leonard Nimoy koji je utjelovio lik legendarnog Spocka, najavio je svoj odlazak u mirovinu nakon 60 godina karijere. 79-godišnji glumac postao je slavan nakon uloge u prvom serijalu "Zvjezdanih staza" - "Star Trek: The Original Series" iz 1966. godine. Šiljate uši, bezizražajno lice i podizanje obrve postali su zaštitni znak ovog glumca kojeg će u ulozi najpopularnijeg Vulkanca naslijediti mladi Zachary Quinto.

Nimoy je izjavio da želi dati prostora mladim glumcima te odlučio potpuno napustiti glumu nakon posljednjeg posjeta Vulkanu - malom gradu u Kanadi čiji je počasni građanin. "Sviđa mi se što odlazim u pozitivnom ozračju. Bilo mi je vrlo, vrlo zabavno. Otkad je počelo prikazivanje "Star Treka", nikad nisam morao razmišljati o tome hoću li imati posla", rekao je glumački veteran koji je, osim u serijalu, glumio i u "Star Trek" filmovima te neke od njih i režirao. Okušao se i u projektima izvan "Star Trek" franšize, poput vesterna "Catlow" ili u seriji "Mission: Impossible", te izdao i pet glazbenih albuma.

Uloga Spocka donijela mu je milijune dolara i svjetsku popularnost, a fanovi su ga toliko poistovjećivali s likom da je 1975. godine izdao autobiografiju "I Am Not Spock". Kasnije je taj potez nazvao "krizom identiteta" te 1995. novo izdanje knjige naslovio "I Am Spock". Pomogao je izabrati svog nasljednika na brodu Enterprise Zacharyja Quinta te s njime mjesecima radio kako bi mladi glumac što bolje dočarao Spocka. "Odličan je glumac, traži ulogu i mislim da je vrijeme da mu dam prostora. Vrlo sam polaskan što će lik nastaviti živjeti", izjavio je Nimoy i zahvalio brojnim fanovima. U 79. godini zaista može reći da je imao "dugu i uspješnu" karijeru.

Pročitajte više