Letite zrakoplovom i surfajte Internetom!

PRVI puta u svijetu jedan je Lufthansin zrakoplov  poletio iz Frankfurta opremljen Internet linijama dostupnim svim putnicima, kao i besplatnim laptopima za putnike koji iz zraka žele biti priključeni na mrežu.

Ova dodatna usluga u početnoj će fazi, odnosno do 15. travnja, biti besplatna na svim Lufthansinim letovima iz Frankfurta prema Washingtonu. Nakon tog razdoblja putnici će morati platiti između 30 i 35 eura za pristup Internetu.

Prebacivanje Interneta u zrakoplove predstavljao je veliki tehnički izazov za proizvođača ´Connexion by Boeing´. Antene na krovovima zrakoplova morale su biti napravljene tako da mogu izdržati brzinu od 900 kilometra na sat i temperaturu od 50 stupnjeva Celzijusa ispod ništice.

Za razliku od modela koji se koriste u kućama ili uredima, veza za Internet izgrađena za Boeing 747 također je morala biti tako napravljena da može izdržati udarce i velike promjene tlaka.

Iako se mobiteli ne smiju koristi u zrakoplovima jer mogu ometati osjetljive elektronske sustave u zrakoplovima, putnici čiji laptopi imaju bežične LAN kartice moći će se radio-vezom spojiti s antenom zrakoplova.

´Ovo je novost u svijetu, ali za nekoliko godina to će vjerojatno biti uobičajena stvar´, kazao je zamjenik glavnog direktora Lufthanse Wolfgang Mayrhuber u Frankfurtu nakon što je prvi zrakoplov s novom uslugom poletio iz zračne luke. Lufthansa nije željela objaviti koliko je ova nova usluga stajala tvrtku.

Biznismeni će sada moći u zrakoplovu čitati e-mail, te surfati Internetom. Iako sustav radi od 25. listopada prošle godine, putnicima to nije bilo rečeno. Zračna tvrtka putnicima će besplatno na uslugu ponuditi i laptope u fazi testiranja, kako bi se uvjerili mogu li se putnici jednostavno prikopčati na mrežu.

Lufthansa procjenjuje da će oko 50 putnika po letu bi spremno platiti pristup Internetu.

Lufthansa namjerava da polovice sljedeće godine opremiti 80 svojih zrakoplova sustavom FlyNet.

´Connexion by Boeing´ ovim je sustavom opremio i zrakoplovne tvrtke British Airways i SAS, a njihovi će zrakoplovi uskoro i svojim putnicima ponuditi sličnu uslugu.

Pročitajte više