Lik je bacio jaje iz svemira. Što mislite, je li se razbilo?

Screenshot: YouTube

MARK ROBER bivši je inženjer NASA-e koji je odlučio napraviti eksperiment te poslati jaje u svemir i zatim ga spustiti na Zemlju bez ogrebotine.

Rober je cijeli proces objavio na svom YouTube kanalu, a video je u dva dana prikupio 15 milijuna pregleda.

Njegova prva ideja bila je da ispusti jaje s najviše zgrade na svijetu, a to je trenutno Burj Khalifa, neboder u Dubaiju koji je visok 828 metara. No uvijek je postojala šansa da će nakon toga netko izgraditi još višu građevinu, stoga je odustao od te ideje i okrenuo se konačnoj granici, svemiru.

Početni izazov je bio izgraditi konstrukciju u koju bi se moglo smjestiti sirovo jaje i zaštititi ga od pucanja nakon pada s najveće visine.

Raketa-jaje

Njegov originalni plan bio je staviti jaje u raketu i lansirati ga u svemir u balonu koji bi zatim poslao raketu natrag na Zemlju. Ideja je bila da raketa-jaje sleti natrag na vrlo meku podlogu za slijetanje da se jaje ne razbije pri udaru.

Jedna od ključnih stvari kojima se Mark morao pozabaviti bila je zaštita jajeta na dvosatnom putovanju u svemir budući da ga je trebalo izolirati za putovanje jer bi se inače smrznulo dok odlazi u svemir i tako puklo na putu.

Jaje u svemiru

Eksperiment je skoro doživio katastrofu nakon problema s meteorološkim balonom dizajniranim da podigne jaje u svemir. Kako se balon podizao, došlo je do problema s kabelom, no srećom, raketa-jaje uspjelo je odbaciti balon u padu i sletjeti natrag.

Otvorivši raketu Mark je posegnuo unutra i uspio izvaditi nerazbijeno jaje, a drugo, koje je bilo skriveno u dijelu konstrukcije u obliku lopte, također je preživjelo pad bez ogrebotine.

Pročitajte više