Ljudi koji su se razveli nakon 20 godina braka ispričali razloge, neki su baš tužni

Screenshot: YouTube

RAZVOD je životna situacija koja nanosi bol uključenim osobama, a kada on uslijedi nakon 20 i više godina braka, mnogima je još teže preboljeti krah. No ima i onih koji su taj razvod jedva dočekali i sada uživaju u solo životu. 

BuzzFeed je pitao svoje čitatelje koji su se razveli nakon 20 i više godina braka da ispričaju svoje razloge za prekid i kako su se osjećali nakon razvoda. Ovo su njihove priče.

Afera s mlađom ženom

"Bivši muž kakvog sam poznavala jednostavno je nestao. Nakon 22 godine odgovornog, zrelog i zabavnog muža i oca, sve se okrenulo. Počeo je imati afere, nagomilavati dugove na kreditnoj kartici, neprestano je vježbao, danima ga nije bilo kući... Podnio je zahtjev za razvod dok je imao aferu sa ženom na poslu koja je bila 25 godina mlađa od nas. (Ostavila ga je tri tjedna nakon što je razvod bio konačan.) Klasična kriza srednjih godina."

"Bliži se 20. godišnjica braka i rastajemo se. Nema nevjere ili velikog događaja koji je to uzrokovao. Samo smo polako zatrovali svoj odnos. Vjenčali smo se vrlo mladi (19, skoro 20) i imali gomilu problema koji su nam se našli na putu.

Loša komunikacija, neispunjavanje obećanja, ogorčenost... Sve se to samo zbrojilo i ubilo ljubav. To je vjerojatno najbolnija stvar koju sam ikad proživjela i preispitujem je svaki dan. Dvadeset godina je dugi period."

Preprodaja droge i zatvor kumovali razvodu

"Moji su se roditelji razveli nakon 23 godine braka jer je moj tata pronašao jednostavan način zarade: preprodavao je drogu preko državnih granica. Ispalo je da je to federalni zločin. Nismo imali pojma i mislili smo da je na poslu (nije išao na posao dugo prije nego što je FBI obustavio cijelu preprodaju). Otišao je u zatvor, a moja je mama podnijela zahtjev za razvod."

"Moja supruga s kojom sam bio 20 godina rekla mi je da je silovana na zabavi kad je imala 17 godina. Nisam mogao podnijeti tu informaciju. Otišao sam živjeti negdje drugdje. Zatim se razvela od mene nakon pet godina razdvojenog života.

Plaćao sam uzdržavanje djece koje sud nije naredio. Zatim sam zatražio i dobio katoličko poništenje braka. Sada, nakon što sam 13 godina samac, lutam od jedne kratke veze do druge. Nije dobro..."

"Bila sam u braku 30 godina. Jednog dana, dok sam se vozila s posla, zapitala sam se želim li da mi ovakav život bude i narednih 30 godina? Ne. Želim više. Umorna sam od toga da mi se govori kako da živim svoj život."

Razvod nakon čak 37 godina braka

"Jednostavno, prerasla sam ga. Značajno se promijenio kroz naš brak, od vjerovanja u višu silu kad smo počeli izlaziti/u ranom braku do toga da je postao glasni ateist govoreći mi da ispirem mozak djeci tako što ih vodim u crkvu. Sve sam sama radila u braku - odgajala djecu, vodila ih na aktivnosti, radila, završila i magisterij i doktorat, kupovala, kuhala i čistila.

Tražila bih pomoć i dobila je na tjedan-dva i onda odmah natrag starim navikama. Kad su djeca odrasla, bilo mi je dosta i podnijela sam zahtjev za razvod. On je još uvijek uvjeren da ćemo ponovno biti zajedno (nakon tri godine razvoda). Ne, neće se dogoditi."

"Bili smo u braku 37 godina i dobili smo unuke! Oboje smo otišli u mirovinu, a njegova ideja o umirovljenju bila je ispijanje puno, puno piva i igranje pokera na internetu. Moja je ideja bila putovati s našom prikolicom, izlaziti i raditi stvari zajedno.

Imali smo mnogo nesuglasica oko toga što on troši puno na pivo i što sjedi po cijele dane. Onda je na internetu upoznao ženu i na kraju se preselio kod nje. Bilo mi je teško prilagoditi se, ali nakon nekoliko godina sam shvatila da se to trebalo dogoditi i ranije."

"Bili smo u zakonskom braku 31 godinu, živjeli smo razdvojeno posljednje dvije. Na pitanje što se dogodilo, moj je odgovor bio: 'Ona je pronašla interese koji nisu uključivali mene.' Naime, počela je imati aferu s drugom ženom. Pokušavao sam je vratiti jer smo imali isplaniranu mirovinu. Nakon nesretnog zajedničkog života 'zbog djece', tražio sam razvod, opet više zbog djece i vlastitog razuma. Nakon presude suda, odmah se udala za tu ženu. Prebolio sam to, ali trebalo je desetak godina prije nego što sam ponovno vjerovao ženi."

Pročitajte više