Lupinizam inficirao Split: Stephan Lupino našao se uz Picassa i Goyu

 Foto: Press

NAKON što je njegova izložba probranih fotografija u Fotoklubu Split izazvala veliku pozornost i privukla više od tri tisuće ljudi u samo deset dana, poznati umjetnik već je zabilježio novi uspjeh.

Kad je izložbu vidio Miloš Glavurtić, organizator izložbe Eros-Fight-Freedom koja je u Split dovela crteže Picassa i Goye, odlučio je na zid nasuprot njima staviti Lupinova djela.

Izloženo je šest fotografija, dvije slike i dvije skulpture.

Nakon Splita Lupinizam se seli u Zadar, gdje će se izložba moći razgledati od 2. rujna.

Lupino potom kreće put Sjedinjenih Američkih Država, gdje će dogovarati samostalnu izložbu u prestižnom klubu i galeriji Domenico Vacca nedaleko njujorške Pete avenije. Njegova brončana FireWoman već se nalazi na ulazu u galeriju, smještenu nedaleko Trump Towera, Bergdorf Goodmana i hotela Plaza, dok se u VIP salonu nalazi željezni Hunter.

Upravo je impresivna FireWoman bila prva stvar koju su vidjeli gosti na grandioznom otvorenju kluba i galerije 3. svibnja, a sada će Njujorčani imati prilike vidjeti mnogo širi Lupinov opus.

"Naš entrepreneur, biznismen i kolektor umjetnina Damir Jandriček, koji se kreće u krugovima u kojima su poznati i slavni, sugerirao je Domenicu i Eleonori Pieroni da vide moje stvari. Oni su rekli da me znaju iz '80-ih kao fotografa, no nisu znali za skulpture, a kad su ih vidjeli, rekli su da žele izložbu", ispričao je ranije Lupino za Index.

"Samouk i veoma inspirativan, Lupino je slavljen zbog razvoja škole Lupinizma, izraženog kroz čvrste materijale i multimediju. Njegov rad otkriva nepokolebljiv nagon za reinterpretacijom ikonografskih motiva preuzetih iz popularne povijesne i suvremene kulture i narodne tradicije. U njemu se dotiče religije, literarnih tema, popularnih kulturoloških rituala i obreda među kojima su Roc'n'Roll i Pop Art, kao i ekstremna nacionalna i individualna ponašanja", napisao je o njemu kritičar umjetnosti i profesor na Oxfordu Andrew Hemingway.

Pročitajte više