"Mala djeca" - film koji je došao prekasno

Kao podlogu svog novog filma Field je uzeo roman Toma Perrotte, autora poznatog po romanu "Election", ekraniziranom 1999. godine kao crna komedija "Izborni dani". Scenarij, kojeg je Field napravio zajedno s Perrottom, ima radnju smještenu u bostonsko predgrađe gdje žive pripadnici srednje klase te prati živote nekoliko likova. Jedan od njih je Sarah Pierce (Winslet), intelektualka i nekadašnja feministica koja se teško miri s ulogom supruge i majke. Oličenje Sarahinih ideala je, pak, Kathy Adamson (Connelly), radoholična autorica dokumentarnih filmova čiji je poslovno neuspješni suprug Brad (Wilson) sa zadovoljstvom preuzeo brigu o kući i djetetu.

U međuvremenu je njihovo susjedstvo uznemireno dolaskom Ronalda Jamesa McGorveya (Healey), uvjetno puštenog pedofila koji namjerava živjeti sa svojom starom majkom. Od svih je najviše uznemiren Larry Hudges (Emmerich), bivši policajac i Bradov prijatelj koji kao samozvani vigilante započinje kampanju zastrašivanja i zlostavljanja McGorveyevih.

Prije nego što je zablistao s "U zamci", Field je široj javnosti bio poznatiji kao glumac, a najviše je ostala upamćena njegova uloga pijanista u "Oči širom zatvorene", posljednjem filmu Stanleya Kubricka. U "Maloj djeci", daleko više nego u njegovom ranijem filmu, vidi se utjecaj starog majstora, poznatog po svojoj mizantropiji i cinizmu. Fieldova je režija hladna, ali precizna, a prema likovima i događajima se odnosi na način u kojem je na prvi pogled teško pronaći simpatije. Najviše razloga za taj dojam daje i naracija u kojoj se uz informacije o likovima daje niz sarkastičnih socio-psiholoških komentara. 

Fieldov je postupak vrlo dobar, ali on, nastojeći što detaljnije secirati likove i svijet u kojem žive, ponekad previše razvodnjava radnju. Neke od scena, pak, prelaze u grotesku, poput McGorveyevog posjeta bazenu. Međutim, Field ipak dozvoljava publici da, pogotovo pred kraj, pronađu određen tračak nade i humanosti u likovima, a dojam bitno popravlja i završnica - bitno drukčija od one koje sugeriraju događaji koji joj prethode, kao i nepisana pravila sličnih holivudskih filmova tog tipa.

"Mala djeca", iako odaju iskusnog režisera i vješte scenariste, te iako se može pohvaliti prilično pouzdanom glumačkom postavom, nije među ostvarenjima koja mogu u budućnosti očekivati status neupitnih klasika, a o tome svjedoči i činjenica da je ostao "lišo" u borbi za "oskarovske" nominacije. To, međutim, ne znači da ga trebati lišiti preporuka, s obzirom da u mnogo čemu predstavlja upravo ono što bi "ozbiljni" holivudski film trebao biti.

uloge: Kate Winslet, Patrick Wilson, Jennifer Connelly, Noah Emmerich, Jackie Earle Healey, Gregg Edelman
režija: Todd Field
proizvodnja: New Line Cinema, SAD, 2006.
trajanje: 130 min.

OCJENA: 7/10

Dragan Antulov

Pročitajte više