Malkovich (ne)kupuje vilu "Aurora" u Trstenom

ATRAKTIVNA vila "Aurora" u Trstenom kod Dubrovnika nije na prodaju a tvrdnje kako je već donesena odluka da je kupi američki glumac John Malkovich neutemeljene su, doznaje Hina u utorak u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Mediji u BiH i Hrvatskoj nedvno su objavili kako je vlada BiH odlučila prodati vilu "Aurora" jer nema novaca za obnovu tog arhitektonskog dragulja koji je tijekom rata teško devastiran kao i da je Malkovich dostavio najpovoljniju ponudu za kupnju.

Glasnogovornica Vijeća ministara BiH Mirjana Micevska ustvrdila je međutim kako odluka o prodaji nije donesena te da se o sudbini vile u Trstenom trebaju izjasniti i druge državne institucije poput Predsjedništva i Parlamenta.

"Vijeće ministara je samo zaključilo kako nije zainteresirano koristiti tu vilu", kazala je Micevska i dodala da konačnu odluku treba donijeti Predsjedništvo BiH.

Sarajevski mediji poput "Oslobođenja" tvrde kako je John Malkovich poslao pismo namjere vlastima BiH navodno nudeći dva i pol milijuna dolara za kupnju "Aurore".

Zamjenik direktora službi zajedničkih institucija BiH Muharem Cero upozorio je kako bi problem pri evenualnoj prodaji mogao biti i pravni status vile u Trstenom.

Ona je nedvojbeno vlasništvo države BiH i kao takva je evidentirana i su zemljišnim knjigama no, prema Cerinim tvrdnjama, uz privremenu zabranu raspolaganja.

Ukidanje te zabrane, po njegovim riječima, ovisi o konačnom reguliranju imovinsko-pravnih pitanja između BiH i Hrvatske.

Status vile "Aurora" sličan je drugim objektima u Hrvatskoj koji su u vlasništvu države BiH. To su hotel Vis kao i još tri atraktivne vile u Dubrovniku te odmaralište u Trpnju na Pelješcu.

Pročitajte više