Manu Chao i Virgin više nisu zajedno

MANU CHAO je došao do kraja svojeg ugovora s Virginom, koji ga je vezivao od 1989., i sad razmišlja o obliku budućeg ugovora s nekom diskografskom kućom, priopćila je tvrtka Corida, zadužena za glazbenikov menagement dodajući da on trenutno priprema live album.

´Manu Chao trenutno želi razmisliti o obliku svojeg rada u budućnosti i ne želi se odmah vezati s nekom diskografskom kućom, bilo Virginom ili nekom drugom´, dodaje se u priopćenju.

Manu Chao (koji će 21. lipnja navršiti 42 godine) trenutno nastupa u malim španjolskim klubovima s pjevačem Firminom Muguruzom iz baskijske grupe Negu Gorriak.

Španjolskom se pjevaču-antiglobalistu često predbacivalo zbog ugovora s multinacionalnom kompanijom (Branson je 1992. prodao Virgin diskografskoj grupi EMI), no Manu Chao je uvijek bio protiv toga da ga se označava kao jednoga od ´velikih´ i nesklon, s druge strane, idealiziranju neovisne produkcije.

Na početku svoje karijere kao član grupe Mano Negra, Manu Chao je snimao za alternativnu kuću Boucherie Production koja je u međuvremenu propala.

Od 1989., kad je Mano Negra objavila svoj prvi album, Manu Chao je imao ugovor s Virginom na čijem je čelu tada bio Richard Branson.

S grupom Mano Negra Manu Chao je objavio šest albuma (između ostalih ´Puta´s fever´, ´King of Bongo´ 1991. te ´Casa Babylon´ 1993. godine). Nakon stanke, započinje solo-karijeru i postaje jedan od najpopularnijih francuskih pjevača i to ne samo u Francuskoj nego u cijelome svijetu.

Za Virgin je objavio tri solo-albuma i to ´Clandestino´ 1988., koji je samo u Francuskoj prodan u više od milijun primjeraka, ´Proxima estacion... Esperanza´ 2001. te jedan ´live´ album.

Prema top-listi koju je 2001. objavio Figaro Enterprises, Manu Chao se našao na 4. mjestu najunosnijih imena francuske glazbe, iza Mylene Farmer, Patricka Bruela i Jean-Jacquesa Goldmana, ostvarivši te godine zaradu od 6,17 milijuna eura.

Pročitajte više