Mate Janković za dva dana otvara Sol: Prvi smo probali jela i dobili jedan recept

Foto: Luka Šangulin/Index

MATE JANKOVIĆ na Valentinovo otvara tapas bar Sol u centru Zagreba na adresi Margaretska 1. Posjetili smo ga i isprobali najzanimljivija jela s menija.

Profiterol

Punjen dimljenim domaćim vrhnjem, s "cured" pastrvom u soli i šećeru i ikrom pastrve. Jako kremasto i ne predimljeno. Mate kaže kako mu je ovo najdraži zalogaj, a dao nam je i recept kojeg možete pronaći OVDJE.

Pole od krumpira

Slojevi krumpira kuhanog u svinjskoj masti s majčinom dušicom narezani na kocke pa prženi i posluženi s ukiseljenom, ali ne i prekiselom ljutikom, tankom hrskavom šnitom pržene pancete i ličkom basom. Krumpir je iznutra mekan, a izvana hrskav.

Kroketi

Hrskavi kroket s kremastom sredinom s dalmatinskim pršutom, uz to kao umak pasta od crnih maslina, kapara i inćuna. Ovo je tapas za sve one koji vole malo jače okuse, baš kao i savijača u nastavku.

Slana savijača

Hrskavo prženo tijesto za savijaču punjeno dinstanom krvavicom i kiselim kupusom, uz to ide ljutkasti umak od hrena. 

Paške grote

Profiterol punjen kremom od paškog sira s kaduljom i prženim češnjakom. Nemojte se prestrašiti prženog češnjaka jer je ovaj tapas baš jako lagan.

Međimoreo

Kolačić inspiriran međimurskom gibanicom koji se sastoji od dva biskvita - jedan je od maka, a drugi od oraha i spojeni su kremom od sira s jabukama. Možda ste nekad jeli kolače od maka koji su bili suhi, sva sreća pa to nije slučaj s Međimoreom. Baš je fin, sočan i nije presladak.

"Ljudi vole tradicionalne okuse, zapravo sve nacije vole svoje tradicionalne okuse jer je to ono s čime su odrastali, a mi ih predstavljamo kroz drukčiji format posluživanja. Radimo s isključivo hrvatskim namirnicama i samo s hrvatskim dobavljačima", rekao nam je Mate.

Na Valentinovo u, kako on to kaže, antivalentinovskoj atmosferi više nema mjesta, ali bez brige - već u utorak od podneva pa sve do ponoći možete doći u Sol isprobati jedan, dva ili sve tapase s menija. Cijene kreću od 50 kuna, a osim hrane tu je i sedamdesetak etiketa vina, od toga dvadesetak na čaše, s naglaskom na autohtone hrvatske sorte. Ako imate povod za slavlje, tu je i par šampanjaca.

Za one koji bi nešto jače, Sol ima pristojnu kolekciju domaćih džinova, votki, vinjaka, rakija, komovica i biski, kao i selekciju piva za sve ljubitelje crafta, između ostalih, naravno, i Matino pivo Papak. Iako kuhinja radi od podne, već u 8 ujutro se u Margaretskoj 1 može popiti kava iz hrvatske pržionice Hug&Punch iz Matulja.

Odabir imena tapas bara nije bio previše težak jer je Mati sol najdraži začin. Svega može faliti, govori, ali ne i soli pa su tako i zidovi i lusteri u Soli puni soli iz solane iz Nina.

Skoknite u Sol već od utorka, nemojte da vam tjedan bude bljutav.

Najveću bazu Matinih recepata možete naći na Index Receptima. Ako isprobate recept za profiterol s mariniranom pastrvom, dimljenim vrhnjem i ikrom pastrve ili bilo koji recept s Matinog profila, svakako fotkajte kako je jelo ispalo i objavite u našoj Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Pročitajte više