Matea Hohnjec: U zatvoru mi je bilo grozno. Ima silovanja, tuča, svega...

Screenshot: HRT

Matea Hohnjec, bivša manekenka i sestra nekadašnje Miss sporta Stefany Hohnjec, u HRT-ovom dokumentarcu Treći život prisjetila se perioda koji je provela u zatvoru, gdje je završila zbog tri kaznena djela - konzumacije droge, krivotvorenja novčanica i pokušaja pljačke. 

>>Sestra Stefany Hohnjec: "Svećenici su zvali policiju i zabranili mi da uđem u crkvu"

"Ne sjećam se baš svog najranijeg djetinjstva, ali se sjećam da sam imala lijepo djetinjstvo. Trenirala sam sport, baš kao i moja sestra Stefany. Učile smo strane jezike, išle u privatnu školu i imale smo lijepo djetinjstvo. Od mirnog i normalnog djetinjstva sve je počelo ići krivim tijekom, od mog bježanja, izlaženja sa starijim i krivim dečkima, a zašto? Stvarno ne znam zašto...", započela je.

"Moj prvi dečko je bio DJ i bio je dosta stariji od mene. Tada sam prvi put ušla u opasan svijet i vidjela taj svijet droge. U društvu je bio jedan stariji prijatelj koji je mene zamolio da mu pričuvam travu", prisjetila se. "Pristala sam mu pričuvati travu zato da bi se dokazala ispred tog društva. Tu sam travu stavila u svoju torbu, a nju su pronašli moji roditelji koji su zvali policiju. Policija je rekla da ću zbog toga ići u maloljetnički zatvor ili na odvikavanje. To je trenutak koji bih izdvojila kada je krenuo moj problematičan period", kaže.

"Zatvor je grozan"

"Nisam sponzoruša, starleta. Taj izraz 'starleta' jednom sam i guglala da vidim što znači i to znači zvijezda u usponu. Htjela sam živjeti život na visokoj nozi, ne raditi ništa, sve tako površno zapravo... Došla sam iz Poreča u veliki Zagreb i tada su me počele privlačiti krive i pogrešne stvari. Počela sam konzumirati droge i izlazila... Živjela sam luksuzno, odijevala se skupo, izlazila u najskuplje restorane, ali to sve nije bilo baš tako sjajno kako je izgledalo. U svom životu sam osuđena za tri kaznena djela, prvo je bilo davanje prostorije za konzumiranje droge, drugo je bilo krivotvorenje novčanica i treće - pokušaj pljačke", iskrena je bila.

"Bila sam u vezi s jednim Talijanom koji je bio moj partner u kriminalu, a zajedno smo varali ljude... Bila sam tada dosta osuđivana i nitko me nije htio zaposliti, a ta kriminalna obitelj ti uvijek tu ostane i njima se uvijek možeš vratiti. Kriminalci su uvijek tu bili za mene, a ostali su mi uvijek okretali leđa", objasnila je.

"Prije nego sam došla u zatvor, nisam bila svjesna gdje idem. Dok ne čujete zvuk tih vrata, nije vam ništa jasno. U zatvoru ništa ne valja, ni jedna strana nije pravedna. Ima svega, od silovanja, zatvaranja u samicu, tuča, zatvor je grozan. Ima i mita i korupcije, sve je to istina. Zatvor je užasan", tvrdi.

Inače, Treći život je dokumentarac o ljudima koji su nakon izlaska iz zatvora ili maloljetničkog "popravnog doma" uspjeli započeti nove živote. Redatelj, scenarist i snimatelj je Senad Zemunović.

Pročitajte više