Maybach ostao bez krova

NAKON višemjesečnih špekulacija i brojnih glasina konačno je postalo službeno: Stiže Maybach 62S Landaulet, superluksuzna limuzina prve klase obogaćena pomičnih krovom po uzoru na davnog prethodnika.

Radi se o svojevrsnom polukabrioletu jer se sustav pomičnog krova odnosi samo na stražnja sjedala, dok vozačev prostor ostaje zatvoren. Svega 16 sekundi potrebno je elektrohidrauličkom krovu za potpuno otvaranje. Maybach ne bi bio Maybach kad ne bi ponudio više: posebno dizajniran klimatizacijski uređaj brine se za optimalan komfor putnika čak i kad temperature nisu najpovoljnije za spuštanje krova. Srećom, ne trpi prtljažnik već se sklopljeni dio jednostavno prekrije kožnim prekrivačem.

Putnički prostor straga je u potpunosti je prekriven najfinijom bijelom kožom. Vozačev dio fizički je odvojen dijelom od tekućih kristala, a dodatni dojam odvojenosti pojačava crna koža prednjih sjedala. Putnicima je na raspolaganju sav komfor trenutno dostupan u jednom automobilu: hladnjak s drškom za šampanjac, DVD player, šesterostruki izmjenjivač CD-a, nezavisni klima uređaj i sl...

Pravi Maybach zaslužuje i primjerenu motorizaciju. V12 u suradnji s AMG-om prava je mjera za ovakvu krstaricu: razvija 612 KS iz gotovo 6 litara obujma uz maksimalni okretni moment od, ni manje ni više nego 1000 Nm, dostupnog između 2.000 i 4.000 okretaja. Airmatic sustav zračnog ovjesa brine se za sigurnu plovidbu krivudavim cestama, a dio zasluga uzimaju i brojna elektronička pomagala poput ESP-a, ASR-a, BAS-a te Sensotronic kočničkog sustava.

Iako se u kuloarima moglo čuti da će Maybach izraditi 20 primjeraka ovog ekskluzivnog polukabrioleta, 62 S Landaulet ostaje unikatni koncept. Više ćemo znati nakon Salona automobila u Dubaiju, točnije 13. studenog, za kada je zakazana premijera.

B.I.

Pročitajte više