Mazda2: Svjetski broj 1

NOVA Mazda2 proglašena za World Car of the Year 2008. Titulu najboljeg na svijetu naslijedila je od Lexusa LS 460. U domeni dizajna najboljim je proglašen Audi R8, dok je "najzeleniji" BMW 118d.

Nova Mazda2 je na proglašenju održanom na autosalonu u New Yorku izabrana za World Car of the Year 2008. Od početne liste s 39 novih automobila iz 24 zemlje svijeta, naslov svjetskog automobila godine nakon Audija A6, BMW-a serije 3 i prije spomenutog Lexusa seli se u ruke Mazde.

Mazda2 pobjedu je odnijela ispred Ford Mondea i Mercedes-Benz C-klase. Žiri je odlučio nagraditi Mazdu iz više razloga, a jedan od važnijih bio je strahovit napredak u odnosu na prethodnu generaciju modela. Najkaraće rečeno, Mazda2 nudi upravo ono što se od nje očekuje. Lijepa je i komforna, u vožnji vrlo agilna, te nadasve kompaktna.

Na temelju preporuka dizajnerskog žirija u sastavu četiri cijenjena svjetska dizajnera Mazda2 također je uvrštena i u top tri finalista za najbolji dizajn godine - zajedno s Audijem R8 i Volvom C30. Ovdje je pobjeda otišla u ruke Audiju, odnosno njegov prelijepom sportskom modelu. Isti model proglašen je i za World Performance car.

Osim nagrade World Car Design, žiri je izabrao i ekološkog pobjednika. Najzeleniji auto na svijetu (World Green Car) ove godine je BMW i njegov 118d razvijen u skladu s Efficient Dynamics principom. BMW se u finalu borio protiv malenog Smarta Fortwo CDI i VW Passata 1.9 TDI BlueMotion.

WCOTY nagrade službeno su predstavljene u siječnju 2004., a organiziraju ih automobilski novinari iz cijelog svijeta. Žiri sastavljen od 47 novinara izabrao je sveukupnog pobjednika tajnim glasanjem na temelju svojih iskustava sa svakim kandidatom. Članovi žirija dolaze iz Azije, Europe, Sjeverne i Južne Amerike.

Pročitajte više