Međugeneracijska trauma: Kako razbiti lanac?

Ah, međugeneracijska trauma, to nevidljivo obiteljsko naslijeđe koji se prenosi s koljena na koljeno poput recepta za najbolji ajvar ili tendencije da se štedi svaki komadić aluminijske folije "jer bi mogao zatrebati". Ali, kako u ovo doba sve veće svijesti o mentalnom zdravlju i samopomoći prekinuti taj lanac? Kako osigurati da jedino što prenosite svojim potomcima budu geni za dobar ukus u glazbi i sposobnost da savršeno skuha jaja na oko? Evo nekoliko koraka kako razbiti lanac međugeneracijske traume, uz dozu humora, jer ako ne možemo se smijati svojim problemima, što nam uopće preostaje?

 

Razgovarajte o svojim osjećajima (ali možda ne na obiteljskom ručku)

 

Prvi korak u razbijanju lanca je otvoreno razgovarati o svojim osjećajima. Da, to znači priznati da vas je strah od pauka zapravo nasljedna fobija ili da vaša sklonost prema dramatičnim ljubavnim vezama nije samo loš izbor partnera, već obiteljski trend. Ali, možda sačekajte do desertnog dijela obiteljskog ručka prije nego što započnete raspravu o emocionalnoj dostupnosti vašeg prapradjeda.

 

Naučite reći 'Ne' (i to ne samo kada vam nude još sarme)

 

Naučiti postaviti granice ključno je u prekidu ciklusa. To može značiti reći ne dodatnim obavezama koje vam nameće obitelj ili odbijanje da preuzmete obiteljski posao švercanja domaćeg sira. Granice su zdrave, a vaša sposobnost da ih postavite i održavate može spriječiti prenošenje traume na sljedeću generaciju (i spasiti vas od probavnih smetnji).

 

Pronađite novi hobi (koji nije kolekcioniranje obiteljskih trauma)

 

Umjesto da svoje slobodno vrijeme provodite analizirajući svaku obiteljsku dramu, pronađite hobi. Možda otkrijete strast prema keramici, što je izvrsno, jer možete izrađivati posude u koje ćete simbolično spremati sve svoje obiteljske probleme prije nego što ih izbacite kroz prozor (samo pazite da ne pogodite prolaznika).

 

Terapija: Jer ponekad trebate profesionalca da vam kaže da niste ludi

 

Ponekad je najbolji način da se nosite s međugeneracijskom traumom potražiti pomoć stručnjaka. Terapeut može biti kao GPS za vaše emocionalno blagostanje, vodeći vas kroz zamršene obiteljske dinamike bez da zapnete u prometnoj gužvi zvanoj "Zašto smo svi ovakvi?"

 

Smijeh: Najbolji lijek (osim kad je riječ o pravim bolestima, tada idite doktoru)

 

Nikad ne podcjenjujte moć smijeha. Kada se sljedeći put nađete usred obiteljskog okupljanja koje više liči na epizodu sapunice, pokušajte se nasmijati. Smijeh može pomoći da se osjećate bolje, čak i ako je to samo zato što ste shvatili da je vaša obitelj dovoljno čudna da bi mogla imati vlastiti reality show.

 

Razbijanje lanca međugeneracijske traume možda zvuči kao težak zadatak, ali s pravim alatima (i dovoljno smisla za humor), možete osigurati da jedino što prenosite na sljedeću generaciju budu sretne uspomene, zdrave emocionalne navike i možda nekoliko recepata za najbolji ajvar na svijetu. I zapamtite, uvijek možete izabrati koji dio obiteljskog nasljeđa želite zadržati, a koji dio ostaviti iza sebe, poput onog neugodnog obiteljskog portreta iz 80-ih koji nitko stvarno ne želi.

 

Pročitajte više