Meltdown domaćeg glazbenika zbog kupovine pregleda

Screenshot: YouTube

Prije nekoliko dana sam ukratko obradio temu kupovine pregleda u hrvatskoj glazbi i dotaknuo se mehanizma koji je daleko od klik-farmi negdje u Bhubaneswaru. Danas možete uživati u meltdownu našeg glazbenika koji se upravo kupovinom pregleda bavi već 15+ godina, a svoje frustracije u vezi glupih Hrvata koji ne razumiju YouTube i Google Ads odlučio je prosuti upravo ispod Slatke suze, gorka ljubav: pjesme Ivana Dečaka koju gorljivo brani iako nema nikakve veze s njom.

Možda mu se stvarno jako sviđa pjesma? Yikes.

Evo nekoliko screenshotova iz kojih ćemo svi dobiti jasniju sliku, a fascinantan lik i djelo Marka Tomasovića moram spomenuti bar ukratko jer se radi o autoru koji ima preko 800 autorskih pjesama, 38 milijuna pregleda na svom YouTube kanalu Croatiansongwriter, a među ovima koje su prešle milijun su i hitovi Imaš mene i Zauvijek u izvedbi Elene Brnić, Čuvar pobjeda u izvedbi Ivana Vidovića, Iz mog sna u izvedbi Andreje Kadić, ali i Plave oči koju je otpjevao sam.

Da budemo pošteni, vrijedi spomenuti i da je u dugoj karijeri skladao i neke pjesme koje ste čak i čuli, poput Istog smo roda (Oliver i Petar Dragojević) i Žena za sva vremena legendarne Zdenke Kovačiček. Vježbam optimizam i internetsku kulturu poricanja pa od mene nećete dobiti niti jednu analogiju koja uključuje kokoške i njihovo svladavanje očnih problema.

Njegova marketinška ekspertiza tema je mnogih njegovih Facebook postova, a vidi se ponajviše u sitnicama poput naziva ove pjesme:

Obožavam prigodne pjesme iz pera hrvatskih autora jer su učinkovite i praktične za razne primjene: humano iznuđivanje informacija od vojnih taoca ili materijal za 24/7 plejlistu u Guantanamu mi prvi padaju na pamet. Ali navođenje da je pjesma imena Rođendan ujedno i prigodna rođendanska pjesma je potez čistog marketinškog genija.

Priča o njegovom Wikipedia upisu koji je bogatiji od upisa Maxa Martina, Facebook rantovima o borbi protiv interesnih grupa, kao i onome u amaterskoj košarci i vođenju kluba Savica City ipak je zgodnija za format dugog intervjua, na koji ga ovim putem pozivam!

A sad uživajte u komentarima na Slatke suze, gorka ljubav:

Dobra vijest za Tomasovića, Damira Kedžu, Vatru i ostale: kežualni glazbeni pratitelji lagano shvaćaju razliku između prave viralnosti i trikova kojima se pumpa nekakva zamišljena reputacija, što znači da će to kad-tad ući u javno mnijenje, a onda će i vlasnici kafića i sličnih objekata znati detaljnije provjeriti koga se isplati zvati za nastup.

Istina, kratkoročno ćete biti na gubitku, ali u trenutku kad kvaliteta bude jedini put do profita, moći ćete prestati bacati novce na pumpanje statistike jer od toga neće biti koristi!

U komentare možete detaljnije zaviriti ovdje:

Više o kupovini pregleda i ostalim problemima Dnore 2024 možete pročitati ovdje.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više