Mercedes ML63 AMG: Novo lice perfekcije

KURA pomlađivanja zadesila je još jedan premium model iz Mercedesove ponude. Novo lice ML-a donosi nekoliko novosti, među kojima i osvježenu AMG izvedbu.

Mercedesova ML klasa u posljednjem redizajnu ne donosi bitne novosti po pitanju dizajna. Prepoznatljiva Mercedesova mjerila estetike na AMG izvedbi uključuju nove karoserijske detalje. Povećani odbojnici i veći udio kroma u potpunosti će zadovoljiti tradicionalnu klijentelu željnu dokazivanja, prije svega zbog istaknutijeg odraza moći i pripadnosti slavnoj marki.

Po uzoru na osnovni ML tu su nova svjetla oblikom podređena odbojniku, dok se na boku kao posebnost ističu povećani rubovi blatobrana. Straga opet krom i opet četverostruki završetak ispušnog sustava. Stražnja svjetla su uz novi oblik dobila i LED tehnologiju, dok je krov ugostio poveće nosače.

Vozilo je postavljeno na nove AMG-ove naplatke s pet krova. U promjeru mjere 20 cola, a ugošćuju pneumatike mjera 295/40. Uz doplatu AMG dobiva i broj veću obuću koja uključuje pneumatike mjera 295/35 R21.

Vrhunski ugođaj u vožnji poveznica je svih modela Mercedesa iz gornjeg doma. U slučaju ML-a i njegove AMG izvedbe ona podrazumijeva kraljevski tretman nadopunjen višom pozicijom sjedenja. Koža je obvezna, a tek u opciji moguće ju je vidjeti i na prednjoj armaturi. Novost za kupce je ergonomično kolo upravljača, kao i novi dizajn aluminijskih poluga mjenjača.

Na opremljenost ne treba trošiti previše riječi, pa odmah prelazimo na motor. Iza oznake ML 63 AMG krije se 6.2-litreni V8 motor u kombinaciji s permanentnim pogonom na sve kotače. Prijenos snage je u omjeru 40:60 u korist stražnje osovine.

Motor razvija 375 kW/510 KS pri 6.800 o/min, uz 630 Nm zakretnog momenta dostupnog na 5.200 o/min. Izbor mjenjača pao je na standrdni AMG-ov dragulj, prerađeni Speedshift 7G-Tronic automatski mjenjač s tri moda rada.

Oslonjen na modificirani zračni (samopodesivi) Airmatic ovjes ML u AMG izvedbi hvata 100 km/h za svega 5 sekundi. Maksimalna brzina je po (dobrom) starom običaju ograničena na 250 km/h.

Mercedes ML - općenito

Obnovljeni ML na tržište dolazi gotovo tri godine nakon lansiranja. ML-a  po pitanju vanjskog dizajna odlikuju veći branici, modernije oblikovana prednja i zatamnjena stražnja svjetla, redizajnirana maska hladnjaka, dok su ovalne ispušne cijevi na određenim izvedbama zamijenjene novima s kvadratnim poprečnim presjekom.

Blage preinake zamjetne su i u kabini. Dvobojni interijer udomaćio je  novi multifunkcionalni upravljač sa četiri kraka, a materijali i izrada su blago unaprijeđeni. Iz domene sigurnosti izdvajamo Pre-Safe sustav kočenja i Neck-Pro sustav zaštite trzajnih ozljeda vrata. Multimedija je obvezna zabava u Mercedesovom SUV-u,  a sada nudi Bluetooth, hands-free i iPod konekciju. Za vrhunski audio-ugođaj brine se HarmonKardon i njegov 610 W snažan Logic7 hi-fi sustav.

Motori su uglavnom ostali isti. Pet jedinica u rasponu snage od 190 do 388 KS zahvaljujući modifikacijama na elektronici i ispuhu troše prosječno 0,4 l/100 km manje.

Pročitajte više