Mercedes: Obnovljena G-klasa

OD PREDSTAVLJANJA jednog od ponajboljeg, ako ne i najboljeg terenca, Mercedesove G-klase prošlo je prilično dugih 28 godina.

Mercedes nastavlja slijediti osnove karakteristike kultnog terenca, a to je kutijasti vanjski oblik i vrhunske terenske sposobnosti. No, potpuna novost je dizajn interijera koji prati ostale luksuzne modele iz Mercedesove game.


Na vanjskom izgledu jedinu promjenu čine nove stražnja svjetla LED tehnologije dok u unutrašnjosti nas očekuje potpuno nova središnja konzola na kojoj su napokon zamijenjeni prekidači sa novima modernijeg izgleda. Također novi je i dizajn upravljača te komandne ploče klima uređaja.

Proizvođač iz Stuttgarta mislio je i na kupce željne brojnih tehnoloških novotarija iz automobilske industrije.


Tako će se na popisu dodatne opreme naći kamera za lakše parkiranje, sustav nadzora tlaka guma te sportski ispušni sustav koji će serijski krasiti samo produženu izvedbu modela G500. Serijski će se odsada nuditi grijanja prednjih sjedala.

Modeli G500 i G55 AMG u osnovnoj opremi sadržavati će sustav COMMAND APS koji objedinjuje DVD player, radio, CD player te opciju za telefon. Za one željne avanturističkog duha u isti sustav ugrađivati će se također i kompas koji će orijentaciju pokazivati na COMMAND ekranu.


Tradicionalni pogon na sva četiri kotača, 4MATIC, i dalje će biti potpomognut sa elektronskim sustavom stabilizacije, u ovom slučaju nazvan 4ETS. Obnovljena G-klasa nuditi će se u tri već dobro poznate izvedbe, kratkoj sa troja vrata, dužoj sa pet vrata i poluotvorenoj. Glede pogonskih agregata na raspolaganju su tri razine motorizacije, od osnovnog, dizelskog, G320 CDI sa 224 KS do najjače izvedbe G55 AMG sa "monstruoznih" 500 KS koja za samo 5,1 s ubrzava do "stotke" te postiže maksimalnu limitiranu brzinu od 210 km/h.

Na europskom tržištu možemo je očekivati već sredinom travnja.

Z.D.

Pročitajte više