Mercedes-McLaren SLR Stirling Moss

KRAJ proizvodnje SLR-a će ujedno biti kraj suradnje Mercedesa i McLarena, barem kada je riječ o cestovnim automobilima, pa su Nijemci i Britanci odlučili svečano obilježiti kraj slavne priče.

Kud bolji način od predstavljanja brže i atraktivnije izvedbe SLR-a, kojom se ujedno odaje počast jednom od najznačajnijih Mercedesovih vozača u povijesti, Britancu Stirlingu Mossu, koji je osvojio prvi F1 GP u Mercedesu te je 1955. za upravljačem modela 300 SLR pobijedio na utrci Mille Miglia. Dakle, riječ je o izvedbi nazvanoj SLR Stirling Moss koja će biti proizvedena u limitiranoj seriji od svega 75 primjeraka.

Radi se o svojevrsnoj roadster izvedbi bez krova i klasičnog vjetrobranskog stakla umjesto kojeg će putnike štititi tek dva mala deflektora. A zaštita će im uistinu trebati. Naime, SLR Stirling Moss dostiže najveću brzinu od 350 km/h, dakle 13 km/h više od SLR-a 722, dok od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,5 sekundi, a do 300 km/h za 26 sekundi.

Poboljšanje performansi je, koliko je za sada poznato, posljedica poboljšanja aerodinamičkih svojstava te smanjivanja mase za oko 300 kg, Potonje je omogućeno uklanjanjem krova, obilatom upotrebom ugljičnih vlakana, carbon ceramic kočnicama, novim ispušnim sustavom i sl. Motor navodno nije mijenjan.

Dodajmo kako će SLR Stirling Moss službeno biti predstavljen u siječnju na detroitskom auto salonu kada će biti objavljene i potpune tehničke informacije. Na kraju recimo još samo kako će mu osnovna cijena navodno iznositi 750.000 eura.

Pročitajte više