Meteoriti zasuli zemlju nakon raspada asteroida

Ispitivanjem fosila meteorita i prastarog vapnenca u južnoj Švedskoj, američki i švedski pomorski geolozi utvrdili su da je sudar u asteroidnom polju prije oko 500 milijuna godina uzrokovao intenzivno bombardiranje Zemljine površine meteoritima.

Istraživanje, objavljeno u znanstvenom časopisu "Science", temelji se na analizi fosila meteorita i uzoraka vapnenca iz pet švedskih kamenoloma, međusobno udaljenih i do 500 kilometara.

Vapnenac se, prije 480 milijuna godina, formirao iz taloga s morskog dna u razdoblju duljem od dva milijuna godina, zarobivši u svojevrsnoj vremenskoj kapsuli netaknute meteorite i minerale iz raspadnutih nebeskih tijela.

"Ono čime se bavimo zapravo je astronomija, no umjesto promatranja zvijezda, mi istražujemo dubinu Zemlje," rekao je autor istraživanja Birger Schmitz.

Aktivnost meteorita na Zemlji danas je razmjerno predvidljiva, s prosjekom od jednog meteorita koji godišnje padne na 12.500 četvornih kilometara Zemljine površine.

Istraživanje je pokazalo da je meteoritska aktivnost tijekom formiranja vapnenca bila stotinu puta veća na čitavih 250.000 četvornih kilometara ispitane površine.

Dvadesetak posto svih meteorita koji danas završe na Zemlji ostaci su ogromnog asteroida, kojega znanstvenici nazivaju "L-kondritno roditeljsko tijelo".

On se raspao prije više od 500 milijuna godina u najvećem sudaru koji se dogodio u kasnoj povijesti Sunčeva sustava.

Fosili meteorita iz stratificiranog kamena inače su vrlo rijetki. Dosad ih je pronađeno samo 55, od čega ih je 50 otkrila Schmitzova skupina znanstvenika.

(Hina) jšk bcav

Pročitajte više