Michael Jackson na sudu nosio odličje srpske kraljevske obitelji

AMERIČKA zvijezda Michael Jackson nosio je oko vrata odličje sprske kraljevske obitelji pred sudom u Santa Mariji (Kalifornija) u petak, kad je izjavio da se ne osjeća krivim prema točkama optužnice za seksualno zlostavljanje maloljetnika, tvrdi češki povjesničar.

"Radi se o Redu bijelog orla 3. klase srpske kraljevske obitelji, koji je oko Jacksonova vrata visio na crveno-bijeloj traci", kazao je u utorak Pavel Šimunek, stručnjak za odličja pri Povijesnom institutu češke vojske.

Taj je Red 1882. godine uspostavio Milan Obrenović (1854.-1901.), princ a zatim i srpski kralj, inspiriran francuskom Legijom časti, objašnjava češki povjesničar.

"Godina 1882. može se pročitati na drugoj strani odličja koje je nosio Michael Jackson, jer je pjevač odličje nosio naopačke", dodaje Šimunek.

Red bijelog orla dodjeljivao se za zasluge u ratu, a nestao je tijekom Drugog svjetskog rata, nakon raspada Kraljevine Jugoslavije, "puno prije Jacksonova rođenja", podsjeća Šimunek.

Prema dostupnim fotografijama nije moguće utvrditi je li Jackson (45) na kalifornijskome sudu nosio original odličja ili njegovu uspješno napravljenu repliku.

Pročitajte više