Mikrofone u ruke: Podcasting kao novi školski predmet?

Ako mislite da je podcasting samo još jedan način da vaši roditelji slušaju dosadne razgovore o politici, razmislite opet. Mladi Hrvati (i njihove bake) preuzimaju podcasting svijet s više entuzijazma nego djed na plesnom podiju na svadbi.

 

Era slušalica i mikrofona: Mladi na čelu revolucije

Zamislite da možete govoriti o čemu god želite, koliko god želite, i da vam nitko ne može reći "dosta je" – zvuči kao san svakog tinejdžera, zar ne? To je stvarnost podcastinga. "Započela sam podcast jer mi je dosta da mi profesori govore da šutim," kaže Petra (17), koja vodi popularni podcast 'Škola za život (koju stvarno trebate)'.

 

'Uči, razgovaraj, ponovi': Obrazovanje preko slušalica

Tko kaže da učenje mora biti dosadno? Zamijenite udžbenike i bilježnice s mikrofonom i laptopom, i eto vam zabavnog načina učenja. "Tko bi znao da će mi podcast o rimskoj povijesti pomoći da položim ispit?" kaže Ivan (18), koji je odlučio da je slušanje o Cezaru na putu do škole bolje nego čitanje udžbenika u 3 ujutro.

 

Svi smo mi malo 'podcasteri': Kako započeti?

"Prvo što vam treba je mikrofon, i to ne bilo kakav – mikrofon koji može uhvatiti svaku vašu emocionalnu promjenu dok raspravljate o tome zašto je pizza s ananasom zločin protiv čovječnosti," kaže Marko (19), koji vodi podcast 'Hrana na sudu'. Naravno, trebat će vam i tema. Možda nešto poput 'Kako preživjeti maturalnu večer' ili 'Zašto je moj mačak bolji od vašeg psa'.

 

Od hobija do globalne platforme: Gdje to vodi?

Neki mladi Hrvati pretvaraju svoje podcaste u prave male medijske imperije. "Počeo sam s razgovorima o video igrama, a sada imam sponzore koji mi plaćaju da spavam," kaže Luka (20). Dobro, možda ne baš da spava, ali svijet podcastinga otvara vrata koja su prije bila zatvorena.

 

Slušajte, učite, smijte se (i pustite baku da govori)

Dakle, mladi Hrvati, vrijeme je da uzmete stvar u svoje ruke (ili mikrofone). Bilo da želite podijeliti svoje neobične teorije, educirati, zabavljati ili samo tračati, svijet podcastinga je vaša ostražnica. A za one koji se još uvijek boje pritisnuti 'record': sjetite se, čak i vaše bakine priče o tome kako je nekad bilo mogu postati hit u svijetu podcastinga. Pa što čekate? Mikrofon u ruke, i neka snimanje počne!

 

Pročitajte više