Mjere štednje HTV-a: Smanjivanje "zvjezdanih" honorara i plaća

MJERE štednje zahvatile su i javnu televiziju, a pored smanjivanja plaća djelatnicima za 10 posto te rukovoditeljima do 15 posto, Ravnateljstvo HRT-a je iznijelo je i prijedlog koji će najviše pogoditi najistaknutija imena HTV-a, javlja Slobodna Dalmacija. Aleksandar Stanković, Zoran Šprajc, Tončica Čeljuska, Majda Mikulandra, Joško Martinović, Branimir Bilić, Ivan Blažičko i Goran Milić zvijezde su HTV-a koje imaju posebne, tajne ugovore te plaće od od 18 do 30 tisuća kuna. Njihovi honorari, predviđeni ugovorima rezat će se u svrhu smanjivanja troškova televizije.

S jedne strane štednja, s druge nova zapošljavanja

Na udaru nezadovoljnih HTV-ovaca našli su se i Barbara Kolar i Duško Ćurlić koji, kako kažu, po jednoj emisiji znaju zaraditi cijelu plaću "običnog" djelatnika HTV-a, a i Tarik Filipović mjesečno zaradi oko 30 tisuća kuna. Ukidanje posebnih ugovora te smanjivanje "zvjezdanih" honorara upola, podržavaju sindikalisti i djelatnici HTV-a, ali se boje kako bi Ravnateljstvo moglo odustati od revizije pod pritiskom najeksponiranijih imena.

Istovremeno, Ravnateljstvo Televizije je na visoke funkcije, koje povlače i unosne plaće, zaposlilo dvoje novih direktora i jednog savjetnika, a kako naglašavaju u Slobodnoj Dalmaciji, ni jedan od njih nema televizijskog iskustva. Među njima je Leonardo Blažević koji je zauzeo mjesto "savjetnika za analizu medija i ispitivanje tržišta HTV-a", iako njegov službeni životopis ne sadrži nikakvo televizijsko iskustvo, ali je radio u Naklade Ljevak, tvrtki bivšeg predsjednika Vijeća HRT-a Zdenka Ljevaka, današnjeg šefa Agencije za elektroničke medije. Drugo dvoje su Sabina Škrtić koja je zaposlena kao direktorica ljudskih resursa te Hrvoje Maljak koji je postao voditelj marketinga.

Pročitajte više