Mladi odgovaraju na kritike zbog smeća kod HNK: U 4 ujutro smo se vratili čistiti

Foto: Pixsell/PIXSELL/Čitatelj Indexa/Jan Kruhak

NAKON što se društvenim mrežama proširila fotografija smeća na prostoru ispred zagrebačkog HNK gdje se vikendom okuplja mnoštvo mladih, oglasili su se oni koji se okupljaju na tom mjestu i dali svoje viđenje situacije.

19-godišnji Zagrepčanin Jan Kruhak, jedan od mladih koji se vikendom s prijateljima druži kod HNK, pokrenuo je inicijativu te poslao mail podružnici Čistoće Zagrebačkog holdinga.

"Poštovani,

vjerujem kako Vam pišem u ime građana grada Zagreba. Problem bacanja otpada po javnim površinama (točnije na prostoru HNK-a) svima nam je poznat već mjesecima.

Vjerujem da se taj problem može vrlo jednostavno riješiti. Većina ljudi nema problem sa skupljanjem i bacanjem vlastitog otpada. Problem se nalazi u nedostatku kontejnera na već spomenutoj javnoj površini. Smatram kako je rješenje povećati broj raspoloživih kontejnera na prostoru HNK-a u svrhu smanjenja udaljenosti koju prisutni moraju prijeći kako bi bacili otpad. Također vjerujem kako biste izvršavanjem ovog prijedloga uštedjeli vrijeme svojim već opterećenim radnicima.

U ime građana našeg predivnog grada, molim Vas da razmotrite ovaj prijedlog kako bismo ga svi zajedno riješili", poručio je mladić Čistoći.

"Privremeni kontejneri bi olakšali rad komunalnih radnika"

"Problem vandaliziranja sve je bliže rješenju zbog hvalevrijednog rada i prisutnosti službenika interventne policije koji vandalizaciju i tučnjave brzo deeskaliraju. Nažalost problem otpada se odbija riješiti. Okupljanje na HNK je izvanredna situacija koju smatram korisnom za održavanje javnog morala u kriznim vremenima. Doimanja sam da se grad i vlada pokušavaju distancirati od cijele teme HNK okupljanja te se zato ignorira problem otpada i time stavlja ogroman teret na komunalne radnike. Zato sam u otvorenom pismu zamolio odjel čistoće Zagrebačkog Holdinga da privremeno postavi kontejnere (barem prekonoćno) koji bi olakšali rad komunalnih radnika", objasnio je Jan za Index.

Prokomentirao je i optužbe na društvenim mrežama da je "odgoj mladih kriv za prizore ispred HNK".

"Jednu subotu smo oko 4-5 ujutro krenuli skupljati otpad"

"Mnogi tvrde da je problem u lošem odgoju pojedinaca koji se tamo skupljaju. Iako se slažem da postoje iskvareni pojedinci, mišljenja sam da je većina nas dobro odgojena i spremna baciti svoj otpad. Problem nastaje kad se u računicu dovedu faktori poput pijanstva i lijenosti koja dolazi s tim. Na HNK okupljanjima rijetko će se naći trijezan pojedinac. Cijeli ugođaj jako podsjeća na opis takozvanih Roaring 20’s prošlog stoljeća. Iako ih nisam doživio, dojma sam da su ovo naše Roaring 20’s i kad si u pijanom i veselom raspoloženju teško je razmišljati o ozbiljnijim stvarima. Tek kad se otrijezniš, shvatiš kakav je to nered. Jednu subotu smo se otrijeznili oko 4-5 ujutro i krenuli skupljati, ne samo svoj otpad, već i tuđi te smo sami očistili sav nered. No, taj nered nismo imali gdje baciti na prostoru HNK-a jer su koševi za smeće vrlo mali i nisu napravljeni za takav volumen otpada. Stoga smo se uputili prema učeničkom domu udaljenom pola kilometra kako bismo u tamošnje kontejnere bacili ogromne količine otpada koje smo skupili", kaže Jan.

"Sama činjenica da je nas desetak moralo u dva navrata nositi otpad pokazuje magnitudu problema. Zato smatram da bi privremeni kontejneri bili idealno rješenje za ovu situaciju jer se time smanjuje udaljenost koju pojedinci moraju prijeći kako bi bacili otpad, to izravno povećava šansu individualnog bacanja otpada i smanjuje već iscrpna količina rada komunalnih radnika. Iako jest teško na HNK vikendom naći trijeznog pojedinca, čak i najpijaniji od nas dovoljno su savjesni i svjesni da bace bocu ili dvije ako je kontejner u neposrednoj blizini", objašnjava nam Jan.

Dodao je i da odgovor Čistoće na svoj upit još nije dobio.

Pročitajte više