Miroslav je majstor za sve, a najviše voli pomagati starijim i nemoćnim ljudima

Foto: Miroslav Čičković

SLAVONAC Miroslav Čičković majstor je za sve, a ni jedan posao nije mu ispod časti. Radi apsolutno sve - od manjih popravaka (poput zamjena slavina, tuševa, ključanica i kvaka, okova namještaja i slično, montaža slika, nosača za televizore, sastavljanja pokućstva i radova oko okućnice..) do većih radova (završni radovi tipa bojanje, gletanje, montaža vrata, adaptacija kupaona i toaleta...).

"Kućni majstor sam postao prije 10-ak godina. Počelo je sasvim slučajno s popravcima obiteljske kuće u Drenovcima te nakon toga stanova koje je unajmio za stanovanje u Zagrebu. Shvatio sam potrebu za tim poslom i počeo ozbiljnije raditi u tom smjeru", rekao nam je Miroslav.

Miroslav ima pomalo nesvakidašnji imidž za majstora, no njegovim klijentima to ne smeta previše. Čak naprotiv, reagiraju jako dobro kad ga vide, kaže nam Miroslav.

"Još nema klijenta kojem nisam izvukao osmjeh na lice kada me ugleda na vratima. Jedno od prvih pitanja uvijek bude: 'Koliko dugo puštaš bradu?' Da vas ne držim u neizvjesnosti, od 2007. godine kada su brade bile dio ekstremnijeg izgleda i nisu bile toliko prihvaćene kao danas", rekao je ovaj simpatični majstor.

U njegovom srcu posebno mjesto imaju stariji i nemoćni ljudi

Dodaje da s klijentima uvijek ima dobar odnos pun poštovanja i uvažavanja, ali u njegovom srcu uvijek posebno mjesto imaju stariji i nemoćni ljudi, pogotovo oni koji ga podsjete na njegovu pokojnu majku ili baku. "U tim trenucima mi više znači njihov osmjeh, domaći kolač ili osobna priča nego nekakva zarada", kaže nam Miroslav.

Miroslav pojašnjava kako se, s obzirom na manjak majstora i obim posla, može dobro zaraditi kao majstor. "Posla ima jako puno i često mi je gužva u planeru", kaže nam.

Mnogi Hrvati nezadovoljni su majstorima te tvrde da su skupi, loši i da često varaju klijente, a društvene mreže prepune su priča o majstorima koji su uzeli novac, nisu dobro odradili posao i više nikad se nisu javili klijentima. Miroslav je također nezadovoljan nekvalitetnim majstorima jer takvi stavljaju na loš glas i one kvalitetne.

"Jako sam nezadovoljan motom rada nekih koji kažu 'drži vodu dok majstori ne odu' i zato mi je bitno da svoj posao odradim kvalitetno i nekog mladog možda naučim poslu ako jednog dana dođe do toga", govori nam i pojašnjava na što treba paziti pri odabiru majstora.

"To je teško reći jer nisu svi stručni za razlikovati znanje od neznanja. Najbolje se voditi preporukama jer dobar glas se daleko čuje, a loš još dalje", rekao je.

U Osijek se zaljubio 2010. godine

Miroslav je rođen u Vukovaru 1988. godine, a jedno vrijeme je živio u Zagrebu, nakon čega je radio u Njemačkoj, Irskoj i Austriji. "Život van Hrvatske je kao da sam otišao i ostavio pola sebe ovdje", opisao je svoj život u inozemstvu. Shvativši da više ne želi živjeti takav život odlučio se vratiti i pokušati sve da stvori budućnost tamo gdje je oduvijek želio biti.

A to je u Osijeku u koji se, kako kaže, zaljubio još 2010. godine. "Od svih gradova koje sam do sada posjetio ništa nije ravno dragulju na Dravi. Grad koji ima sve, urbanizam, zelenilo i predivne ljude", opisuje Miroslav svoju ljubav prema Osijeku.

Premda mnogi tvrde da nema posla u Hrvatskoj, ovaj radišni kućni majstor se ne slaže i poručuje: "Nemojte tražiti i slijediti, počnite stvarati!" Za kraj otkrio nam je i koje su mu želje u budućnosti. "Da mi brada bude još duža i da zadržim blesavi osmijeh na licu", zaključio je Miroslav.

Pročitajte više