Kuća u blizini Samobora nominirana za najbolju u 2023. Pogledajte po čemu je posebna

Foto: Hana Kajari/Index

KUĆA O, moderno zdanje od 168 kvadrata nadomak Samoborskog gorja, nastala je po viziji najboljeg hrvatskog bariste Nika Orosija. Nominirana je za nagradu Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2023. godini. Tim povodom razgovarali smo s Orosijem koji nam je ispričao kako je ona nastala. 

"Kuću sam prvo nacrtao na papir i dao neku svoju viziju. Prije toga sam bio na Ribnjaku, jer je tamo šljunak, gdje sam crtao mjere da vidim sviđa li mi se to. Ja sam imao neke osnovne ideje koje sam dao arhitektu Franiću koji ih je onda oživio", rekao nam je. 

Kuća je na dvije etaže. Na gornjoj je open space gdje je dnevna soba, blagovaonica i kuhinja, a ondje se nalazi i kamin, kao i WC. Otvoren je prostor s velikim kliznim vratima s lijeve i desne strane. Na donjoj se nalaze dvije spavaće sobe, kupaonica i garderoba, a Nik ondje ima i mali muzički studio.

"Ne mora se svima sviđati moja kuća"

"Bitan mi je pogled. Moja kuća je sva od betona, izolacija je iznutra. Većina radi izolacije izvana i s tim smo se igrali, da bude sve drugačije. To je za mene, ne treba se svima sviđati moja kuća. Nema zastora, nema ničega", govori nam on.

Kuća se gradila 10 mjeseci. Zidovi kuće nisu klasično bijeli već je sve sivo i crno. Nik nam govori da je htio napraviti kontrast u odnosu na vanjski okoliš. "Mene ta boja čini mirnim. Izvođači i maleri su mi rekli da bi trebala biti bijela boja, ali ja sam rekao 'ne'. Njima je ovo suludo. Treba pustiti da te kuća uzme, treba vremena. Nije to za svakoga", kaže. 

Orosi nije stavljao slike na zidove već je stavio nešto što mu znači. Točnije, na ulaznim vratima, na kliznim vratima na gornjoj etaži, na stolu u dnevnoj sobi te na zidu na donjoj etaži se nalaze tekstovi pjesama koju su mu bitni. "Ovaj na stolu je od norveške pjevačice Susan Sundfør, na kliznim vratima su riječ iz pjesme od benda Depeche Mode, a dolje su riječi od grupe Pet Shop Boys", tvrdi. 

"U ovoj kući nema skrivanja"

"Ne mora sve biti skupo. Dvosjed u dnevnoj sobi smo sami radili. Stol sam kupio običan pa sam ga bojao. Imamo sve od tehnologije -  od podnog grijanja, dizalice topline, klime, sve je spojeno na mobitel", priča on.

U njegovoj kući, kako kaže, nema skrivanja. Ona je za njega bila spas i duboko je promišljao o svakom detalju. "Nisam je još skroz završio", govori. Planirao je napraviti bazen pored kuće, ali tvrdi da to puno košta. Iako su mnogi rekli da mu treba fasada, Nik ističe da ne treba jer kuća nije za svakoga. Govori nam kako se oko kuće često motaju srne, divlji zečevi, kune, velike ptice, fazani. 

"Kuću smatram svojim sidrom i utočištem"

"Zašto sam baš ovdje izgradio kuću? Dogodilo se. Najbliža kuća, odnosno susjedi su 100 metara s lijeve strane, a s desne strane nema nikoga na 2 kilometara. Arhitektura nije za svakoga. Meni je arhitektura smisao svega, treba razmišljati o svakom zidu. Meni je ova kuća spas. Kako radim stalno s ljudima, ja samo čekam da odem u svoj mir, potpunu tišinu", tvrdi Nik. 

Priča nam kako ga ova kuća smiruje te ju smatra svojim sidrom i utočištem. "Moji poznanici kad vide kuću, kažu: 'Da, to si ti", zaključuje Orosi. Otvorenje Godišnje izložbe i dodjela Nagrada UHA-e, za koju je kuća nominirana, planirani su u svibnju 2024. godine u Zagrebu.

Pročitajte više