Modni ormar: pret a porter i ulična moda

NA DRUGOJ večeri modnih revija drugog Modnog ormara održanoj u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, svoje kolekcije su predstavili natjecatelji, studenti dizajnerskih usmjerenja, izabrani u dvije kategorije: pret a porter i ulična moda. Osim njih u grupnoj reviji predstavili su se Marin Sovar, Ivana Žanko, Mirna Geršak, Vlatka Nazor i Andrijana Subotić, te prošlogodišnji pobjednik Modnog ormara Nikola Kokanović.

Vrhunsku pret a porter modu predočila je Ana Slaviček. Crne haljine iz njene kolekcije, s ukrasima od čipke zaista su vrlo moderne i u skladu sa svjetskim trendovima, a opet inovativne i posebne.

Ivana Bilić i Tanja Marjanović predstavile su se cvjetnim kaputima. Svoju dosta zanimljivu kolekciju upotpunile su neobičnim modnim dodatkom helijskim ljubimcima, koji su nažalost zapravo odvlačili pozornost s kreacija, jer se u njih nikako nije moglo ne gledati. Posljednja u kategoriji pret a porter predstavila se Anamarija Filipović-Srhoj. Njoj je pošlo za rukom kombinirati dva obična materijala i na taj način doći do vrlo neobičnih kreacija. Pliš i satenske trake spojila je na vrlo maštovit način i napravila odličnu kolekciju.

Za razliku od pret a porter revija koje su izazivale uglavnom jednolike reakcije kod publike - svima su se sviđale, ulična moda je gledatelje uspjela podijeliti. Kreacije su nekoga oduševljavale, dok su ih drugi smatrali pretjeranim. Ipak, među njima se istakao Stjepan Čuka s kreacijama za muškarce. Inspiraciju za svoje modele je očigledno pronašao na golf terenima. Prema njemu aktivan mladi muškarac ne smije zaboraviti na eleganciju. Njemu je pošlo za rukom na vrlo simpatičan način spojiti vrlo profinjen i otkačen izgled.

I ostale izvankonkurencijske revije su bile vrlo dobre. Mladi dizajneri uspjeli su kroz nekoliko modela očitovati svoj talent, te pokazati da nastave li raditi u ovom smjeru naša  modna scena može samo napredovati. Unatoč tome što neki govore kako je previše modnih događanja za ovako mali prostor, ipak je svaki od tih modnih događaja pronašao mjesto među sebi svojstvenom publikom, a na svakom od njih uspijemo pronaći nešto novo, zanimljivo i vrijedno pažnje.

N.D.

Pročitajte više