Moglo bi vas iznenaditi tko je autor pjesme Doris Dragović koja se vrti na HRT-u

Screenshot: HRT

HRT je na Staru godinu počeo emitirati spot sa snimkama iz potresom pogođenih područja koje prati pjesma Dajem ti srce koju izvodi Doris Dragović. Pjesma je postala neslužbena himna volontera u Petrinji i Glini, a HRT je jako ponosan što je spot postao dio njihove humanitarne akcije "Uz nas niste sami".

Na svim kanalima HRT-a spot se emitira nekoliko puta dnevno, a sada je upućen i apel da se emitiranje prekine jer neki psiholozi smatraju da gledanje ovog spota stvara više štete nego koristi gledateljima. 

"Ova poruka se na javnoj televiziji prikazuje vrlo često, skoro 15 puta dnevno, što konstantno podsjeća gledatelje na nedavno proživljeno traumatsko iskustvo. Kod mnogih građana se nakon potresa pojavila akutna stresna reakcija, koja prema DSM-V može trajati do mjesec dana nakon traumatskog iskustva, uz pojavu simptoma kao što su glavobolja, bol u prsima, nesanica, sniženo raspoloženje i slabija koncentracija. Jedan od simptoma ove reakcije je i želja za izbjegavanjem podsjetnika na traumatsko iskustvo, što gledateljima javne televizije ovaj spot onemogućuje" stoji, između ostalog, u apelu na sajtu Nepopularna psihologija.

Pjesma Dajem ti srce izašla je 1992. godine na istoimenom albumu Doris Dragović. Autor glazbe je Zrinko Tutić, a stihove za pjesmu napisao je Zlatan Stipišić Gibonni.

Ovo je tekst pjesme.

"Pjevat ću ti pjesmu, zemljo moja,
ova će ti pjesma reći sve.

Rodila sam tebi sina isto ko što od davnina
rađale su majke za tebe.

Reći ću mu jednom kad poraste;
to je tvoja zemlja i tvoj dom,
modro more, maslinici, zlatno klasje u ravnici
bit će uvijek tu u oku tvom.

Dajem ti srce, zemljo moja,
i bit ću s tobom u dobru i u zlu
i nema sile da mi te uzme,
ja bit ću s tobom, ostat ću tu.

Dajem ti život, zemljo moja,
i bit ću s tobom u dobru i u zlu,
podijelit s tobom sreću i tugu,
Bog neka čuva moju Hrvatsku.

Usne moje krunicu dok mole,
naši stari odlaze na put,
dok sa crkve zvona zvone, igraju se djeca nova,
što za nama ostati će tu."

 

Pročitajte više