Moore: Hoće li Bush uopće znati što je to Zlatna palma?

FILMSKI festival u Cannesu je, dodijelivši Michaelu Mooreu jednu od najvećih nagrada svjetske kinematografije, pružio tom kontroverznom američkom redatelju savršenu priliku za napad na predsjednika Georgea W. Busha u izbornoj godini.

Moore je dobio Zlatnu palmu za film "Fahrenheit 9/11", koji osuđuju Bushov rat u Iraku i govori o lažima i naličju američke politike.

"Možda će ovaj film imati golem utjecaj. Nadam se da hoće", izjavio je Moore dodajući da bi bio šokiran da ovaj dokumentarni film ne nađe američkog distributera nakon što je osvojio prestižnu nagradu.

Ipak, kompanija Disney odbila je distribuirati taj politički nabijen film u izbornoj godini.

Na upit kako će Bush reagirati kad čuje da je Moore dobio Zlatnu palmu, Moore je odgovorio: "Hoće li on uopće znati što je to?"

"Nadam se da mu nitko neće reći da sam osvojio ovu nagradu dok jede perec", kazao je redatelj prisjetivši se da se Bush skoro ugušio perecom dok je na televiziji gledao utakmicu američkog nogometa.

Cannes je ponudio još jednu savršenu priliku za promidžbu kada je Moore rekao novinarima iz cijelog svijeta da se želi pobrinuti za to da oni koji su izgubili život u Iraku nisu umrli uzalud.

Moore inzistira na tome da je njegov glavni cilj bio napraviti film koji će ljudi gledati u subotu navečer. Predsjednik žirija, kultni redatelj Quentin Tarantino, ustvrdio je da ova nagrada nije politička.

Međutim, kritičari se ne slažu s njegovom tvrdnjom i govore da je to napad na Bushovu administraciju i da mu je cilj potaknuti Amerikance koji su ostali bez iluzija da izađu na izbore u studenome.

U filmu se mogu vidjeti prizori od američkih vojnika koji zlostavljaju iračke zatvorenike do tužne majke koja čita posljednje pismo svojega sina, vojnika u Iraku.

Mooreova nesklonost Bushu osjeća se u svakom kadru, a predsjednik je oslikan kao politički nekompetentan lakrdijaš.

Pročitajte više